Hlavní obsah

Po razii v tiskárně obvinili z krácení daní devět lidí, škoda může být až 4 miliardy

Právo, Novinky, ok, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté obvinili po pátečním zásahu v sídle tiskárny Europrint osm mužů a jednu ženu ze zločinu krácení daně a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti. Tři byli vzati do vazby. Obvinění se měli trestnou činností obohatit o minimálně o 780 miliónů korun. Policisté ale mluví o možné škodě ve výši až čtyři miliardy.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Sídlo tiskárny Europrint v pražských Košířích.

Článek

Skupinu osob policisté začali sledovat v létě 2012 a postupně získávali poznatky o dalších osobách a organizátorech rozsáhlého daňového úniku. Pachatelé působili v několika firmách.

„Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností. Podle závěru kriminalistů měli obvinění, mezi kterými je i advokát, předkládat Finančnímu úřadu pro Prahu 5 daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

protikorupční zátah ve vydavatelství Mladá FrontaVideo: Novinky

Neoprávněný daňový odpočet, který finanční úřad vyplatil, policisté vyčíslili na 780 miliónů korun. Podle policie ale mohlo dojít k vyplacení neoprávněných daňových odpočtů ve výši tři až čtyři miliardy korun.

Ve vazbě je i advokát

„Skupina obviněných měla při trestné činnosti využívat i služeb advokáta, a to za účelem zneužití advokátní mlčenlivosti, kdy mimo jiné některé písemné materiály byly umisťovány do prostor označených jako advokátní kanceláře tak, aby byl znesnadněn přístup orgánů činných v trestním řízení k těmto materiálům,“ doplnil Ibehej.

Policisté provedli celkem 14 domovních prohlídek, mimo jiné i u obviněného advokáta. Právu to potvrdila mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková s tím, že prohlídce byl přítomen jeden z členů komory. Zmíněný advokát byl spolu se dvěma dalšími obviněnými vzat do vazby. Šest osob je stíháno na svobodě, hrozí jim až desetileté tresty vězení.

Policie zásah zahájila už ve čtvrtek 12. září. V pátek pak dorazila do objektu v pražských Košířích, kde sídlí také tiskárna Europrint, redakce týdeníku Euro a deníku E15 z vydavatelství Mladá fronta. Případ se ale netýkal vydavatelství ani novinářů.

„V rámci úkonů jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované společnosti a advokátní kanceláři, kanceláře jsme opustili. Podle našich zjištění byla dokonce označení částí objektu a kanceláří předem odstraněna či účelově změněna. Žádná z přítomných osob nám neposkytla součinnost, byť k tomu byly tyto osoby vyzvány,” konstatoval Ibehej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám