Hlavní obsah

V Havířově vybuchl dům, následky jsou hrozivé

Právo, den
havířov
Aktualizováno

V Havířově-Šumbarku v ulici Jarošova vybuchl byt v čtyřpatrovém cihlovém domě. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Podle karvinské policejní mluvčí Zlatuše Viačkové vybuchl byt v nejvyšším patře domu ze zatím nezjištěných příčin.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky výbuchu v bytě v HavířověVideo: Denisa Telaříková, Novinky

 
Článek

„Evakuovali jsme 27 lidí, z toho dvě děti. Vzhledem k tomu, že se sesunulo obvodové zdivo domu, tak nevíme jistě, jestli pod tím někdo nezůstal. Na místě proto budou zasahovat i záchranářští psi. Hasiči v domě odpojili plyn, vodu i elektřinu. Po příčině výbuchu intenzivně pátráme,“ sdělila Právu v neděli dopoledne Viačková.

„Na místo dorazil i statik, který nyní vyhodnocuje stav vchodu, kde došlo k explozi, ale i stav vedlejšího vchodu. Hasiči dále prohledávají sutiny a zajišťují objekt. Psi zatím neoznačili žádné místo, takže to vypadá, že by pod sutinami nikdo neměl být. Přijel i specialista na výbušniny,“ dodala policejní mluvčí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výbuch dům silně poničil.

Podle zjištění Práva šlo o jeden z tzv. domů RPG. Byty v nejvyšším patře nebyly nikomu pronajaté. „Vybuchl byt, který nebyl v současnosti obsazen, stejně i jako sousední byt v nejvyšším patře domu. O evakuované rodiny jak z tohoto vchodu, tak i z toho sousedního se postaráme. Následně budeme muset vyřešit, co s celým poničeným objektem, musíme počkat na vyjádření statika,“ řekl Právu mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Marka Gašparína se pravděpodobně jednalo o výbuch plynu. Hasiči poté evakuovali obyvatele okolních domů a zajistili stěny budovy proti dalšímu zřícení. Již nyní je ale jisté, že některé byty byly výbuchem poškozeny tak, že jejich nájemci budou v spolupráci s majitelem nemovitosti přestěhováni do jiných bytů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výbuch dům vážně poničil.

Město svolalo krizový štáb.

Tři rodiny se do bytů nevrátí

„Děláme vše pro to, aby se ještě dnes mohli vrátit domů evakuovaní obyvatelé dvou vzdálenějších vchodů, celý čtyřpatrový dům se totiž skládá ze čtyř vchodů,“ sdělil v neděli odpoledne Právu mluvčí RPG Handl a dodal, že už nyní je ale jasné, že nájemníci z vchodu, kde k výbuchu došlo, se již do bytů nebudou vracet vůbec. „Jedná se o tři rodiny, v domě totiž byly obsazeny jen tři byty z osmi. Přestěhujeme je do jiného našeho domu v Havířově-Šumbarku,“ upřesnil Handl.

Náhradní ubytování RPG zatím zajistila dvěma rodinám z tohoto poškozeného vchodu na Jarošové ulici, ale také starší paní ze sousedního vchodu. „Její byt totiž byl v nejvyšším patře a zdí sousedil s bytem, kde k explozi došlo. Vrátit se tam nyní nemůže,“ upozornil Handl.

Škodu ještě společnost nevyčíslila, ale podle mluvčího bude zcela jistě v řádech mnoha miliónů korun. „Vzhledem k tomu, že dnes není k dispozici těžká technika, tak hasiči budou až zítra strhávat poškozené části domu. Pak teprve bude moci statik posoudit celkový rozsah škod. Dnes hasiči dům zabezpečují a podpírají. Přes noc bude objekt hlídán,“ upozornil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám