Hlavní obsah

Ze zahrady jim ukradli štěně, teď po něm pátrá celá republika

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze středy na čtvrtek zmizelo z uzamčené zahrady v Chlumčanech na Lounsku čtyřměsíční štěně bernského salašnického psa. Vzhledem k okolnostem je podle majitelů jasné, že psa někdo odcizil. Ačkoliv vědí, že je naděje na nalezení čtyřnohého přítele slyšícího na jméno Tux mizivá, snaží se o jeho nalezení všemi prostředky. A nejen v ČR.

Foto: archiv Lucie Markové

Štěně bernského salašnického psa Tux

Článek

„Stalo se to před půlnocí ze středy na čtvrtek, psa jsme měli v novém kotci přímo u domu. Naposledy jsme ho kontrolovali po desáté hodině večerní, pak manžel ze sprchy kolem půl dvanácté zaslechl nějaké vrznutí a poté možná i zakňučení. Ale víte co, jsme na vesnici, sousedé mají také psa a tohle vás nenapadne. Když ho šel muž asi za 15 minut zkontrolovat, už tam nebyl,” řekla Novinkám zdrcená majitelka psa Lucie Marková.

„Plot nemáme nejvyšší, ale zahradu jsme měli zamčenou a zabezpečenou. Zámky u vrat a u branky zůstaly nedotčené, kotec byl ale otevřený a po Tuxovi ani památky. Nehrozí, že by utekl. Kotec to neumožňoval, pružina byla velmi pevná a fungovala skvěle. Navíc běhal celé dny po zahradě a nikdy neměl na útěk choutky. Ještě v noci jsme to nahlásili na policii a přemýšleli jsme, jak jednat dál,” uvedla Marková.

Foto: archiv Lucie Markové

Majitelé věří, že se jim podaří Tuxe najít. Doufají v solidaritu lidí.

A Markovi opravdu začali jednat tak aktivně, jak jen bylo možné. Informace o zmizení Tuxe již vyšla ve veterinářském věstníku, zveřejnil ji klub chovatelů a šíří se po sociálních sítích rychlostí blesku.

Nevzdají to. Už kvůli dětem

„Jen na Facebooku už zprávu o Tuxově zmizení sdílelo přes 1400 osob a počet roste. Jsme těm lidem moc vděční za to, že sdílí zprávu o zmizení psa, kterého třeba nikdy ani neviděli. Asi dobře vědí, jak může rodinu něco takové zasáhnout. Zejména pak děti. Za zprávu, která povede k nalezení psa nabízíme 20 tisíc korun. A pokuď k nám s ním někdo přijde a řekne, že ho třeba koupil, budeme mu věřit. Hlavní pro nás je teď to, abychom ho měli zpět doma,” zdůraznila Marková.

„Víme, že jsme v opravdu svízelné situaci a šance na jeho nalezení nejsou velké, ale nehodláme se vzdát. Už připravujeme i uveřejnění nějakých inzerátů a psát budeme i do okolních zemí, abychom zvýšili šance na nalezení. Už kvůli dětem,” dodala nešťastná majitelka s tím, že pokud se Tux najde, do kotce už znovu nepůjde.

Tux má v uchu vytetované číslo 10061. Poznávacím znamením je výrazně asymetrická bílá barva kolem tlamy, které zasahuje výrazně dále na levé straně. Majitelé uvítají jakékoliv zprávy o štěněti na e-mailu hledasetux@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám