Hlavní obsah

Fantom v kukle ozbrojený pistolí si chodil pro peníze do prodejny jako do banky

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pravidelně dvakrát ročně se Róbert Németh (43) v posledních třech letech vypravil do stejné prodejny Penny Market v Hronově na Náchodsku. Nešel však nekupovat, ale krást. Maskoval se černou kuklou, navlékl gumové rukavice a vyzbrojil se plynovou pistolí. Během tří „návštěv” si odnesl víc než milión korun, počtvrté už si na něho počkali policisté. Ze zločinu loupeže se nyní zpovídá u Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Róbert Németh.

Článek

Loupil vždy na konci srpna a v polovině prosince brzy ráno. Celkem si odnesl více než milión korun. Poprvé to bylo 31. srpna 2011.

Moc jsem potřeboval peníze a tenkrát jsem to řešil takto.
Róbert Németh

„Přistoupil k řidiči pekáren, přiložil mu zbraň k týlu a dal pokyn, aby zazvonil na zvonek u elektrických vrat do prodejny. Následně po jejich otevření zaměstnankyněmi prodejny vstoupil do skladových prostor, uchopil jednu z žen kolem ramen, pistoli jí přiložil k zádům a s takto namířenou zbraní donutil všechny jít do vnitřních prostor provozovny,“ popisuje první ze skutků obžaloba. Z trezoru si Németh odnesl přes 300 tisíc korun a 20 eur. Přepadené zamkl v šatně a utekl. Obdobný scénář použil i v následujících případech.

Živil se prodejem aut

Németh je k pobytu trvale hlášený na náchodské radnici. Nikde nepracuje, živil se občasnými obchody. „Koupil jsem auto, pak ho opravil a zase prodal,“ řekl během hlavního líčení u hradeckého soudu. Měsíčně si takto přišel na osm až deset tisíc korun.

Hned v úvodu své výpovědi obžalovaný přiznal, že v hronovské prodejně loupil. Nikomu však prý ublížit nechtěl, byl dotlačen okolnostmi. „Viděl jsem v tom snadné peníze. Moc jsem potřeboval peníze a tenkrát jsem to řešil takto,“ řekl u soudu.

Nakradených peněz si prý příliš neužil. Ke své potřebě použil možná 40 tisíc korun, zbytek sumy předal, ale soudci neřekl komu a proč. „Nemůžu na to odpovědět. Mám syna venku a nechci, aby se mu něco stalo. Musel jsem dávat určité peníze pryč, protože mi bylo vyhrožováno,“ naznačil pouze.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků, zejména přepadených osob. Rozsudek by si Róbert Németh mohl vyslechnout ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám