Hlavní obsah

Policejní šéf burcuje inspekci kvůli úniku informací v kauze Egypt

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kvůli úniku informací z vyšetřovacího spisu ke kauze úmrtí dvou českých turistek v Egyptě hrozí trestní stíhání policistovi, který poskytl detaily k provedené pitvě novinářům. Šéf moravskoslezské krajské policie Tomáš Kužel v pondělí informoval, že požádal, aby celou věc prověřila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel

Článek

„Možné úniky informací ze spisu považuji za velmi závažné. Nejen pro možnost spáchání trestného činu policistou, které s sebou nese i možné zkomplikování vedeného prověřování. Rodina pozůstalých je nucena čelit nejen smrti blízkých, ale i následkům masivní medializace události,“ uvedl Tomáš Kužel.

Policistovi, který deníku Blesk vyzradil mimo jiné to, že těla zemřelých přišla z Egypta bez vnitřních orgánů, což komplikuje prověřování, hrozí kromě trestního stíhání v případě dostatečných důkazů i výpověď. „Došlo-li ke spáchání trestného činu policistou, pak budu postupovat v souladu se zákonem o služebním poměru,“ řekl Kužel.

Deník Blesk své informace opírá o anonymní zdroj, není ale jasné, zda informaci skutečně vyzradil policista, anebo někdo jiný, kdo se k předběžným výsledkům pitvy dostal.

Čeští vyšetřovatelé zatím v případu nijak nepokročili, podle deníku byla těla, která z Egypta přišla, v takovém stavu, že půjde jen těžko určit příčinu smrti. Vše prý působí, jako by egyptská strana neměla zájem na vyšetření smrti žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám