Hlavní obsah

Cyklista na Šumavě spadl z kola, lékařka byla naštěstí nedaleko

Právo, ch

Vrtulník záchranářů musel v sobotu odpoledne vyrazit na pomoc poraněnému pětadvacetiletému cyklistovi u horské chaty Prenet nedaleko Zelené Lhoty na Šumavě. Mladík, jak Právu sdělil jeden ze zasahujících záchranářů Petr Pospíšil z Horské služby Šumava, vyrazil na trasu bez ochranné přilby a po pádu utrpěl těžké poranění.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Nehodu nám ohlásili krátce po druhé hodině a vzhledem k avizované povaze zranění jsme vyrazili k mladíkovi ve dvou. Byli jsme u něj i přes větší vzdálenost od naší služebny na Špičáku rychle, ale i přesto na místo krátce před námi dorazila lékařka klatovské rychlé lékařské pomoci,“ popsal záchrannou akci Pospíšil.

Dodal, že lékařka byla shodou okolností nedaleko nehody u jiného případu, takže cyklista měl ihned veškerou možnou péči. Jeho poranění však bylo vážné a i přes včasný zásah byl stále v bezvědomí.

Členové horské služby proto po konzultaci s lékařkou požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z letiště Líně u Plzně. Mladíka ošetřili, nasadili mu krční límec, umístili jej do vakuové matrace a v terénním automobilu šetrně převezli k chatě Prenet. Odtud jej pak transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám