Hlavní obsah

Muž, odsouzený za zabití svého dítěte, pobodal těhotnou přítelkyni

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové stanul v úterý Jaroslav Kolář (34) z Dolní Sloupnice na Orlickoústecku, obžalovaný z pokusu o vraždu. Letos v květnu bodl nožem do zad svou těhotnou manželku. Ta se teprve z trestního spisu dozvěděla, že byl již v minulosti odsouzen za zabití vlastního čtyřměsíčního syna. Ubil ho proto, že plakal. Do té doby jí tvrdil, že chlapeček zemřel kvůli pouhé nedbalosti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

U soudu se snažil Kolář svou tvář před veřejností skrýt.

Článek

Letos 7. května ráno odjel obžalovaný z jejich domu do Litomyšle. „Byl jsem u lékaře. Měl jsem zánět v noze a moc mě to bolelo. Měl jsem strach, abych neměl nějaký nádor. Také jsem pak měl mít schůzku kvůli práci, ale ten člověk nepřišel,“ vysvětloval obžalovaný plačtivě, proč se rozhodl svou špatnou náladu řešit vypitím asi tří piv.

Po příchodu domů prý manželka, v té době v 7. měsíci těhotenství, spustila vlnu výčitek a obav z budoucnosti, zejména kvůli penězům.

Chtěla jsem být co nejdál od něj, měla jsem z něj strach. Stále hůř se mi ale dýchalo
poškozená

„Okřikl jsem ji, ale ona to pořád opakovala. Vzal jsem v kuchyni nůž, pak jsem jí ho přiložil k zádům a řekl: ,Mámo, už toho nech, neřeš ty peníze, nějak to zvládnem´,“ popisuje obžalovaný. Jak se stalo, že ženu bodl, ale prý neví.

Podle obžaloby k ní přistoupil, otočil ji zády k sobě a kuchyňským nožem s černou plastovou rukojetí o délce 33 centimetrů ji bodl do hrudníku. V bytě byl v době incidentu přítomný i syn poškozené, kterému měl Kolář také vyhrožovat.

Zpočátku jsem byla šťastná, poprvé za 27 let svého života. Ale už tehdy začaly výkyvy, které jsem si nepřipouštěla
poškozená

Zranění se mu údajně nezdálo závažné, a proto ani nepřivolal záchranku. Žena prý chtěla cigaretu, a když se pak osprchovala, sám ji ošetřil.

„Chtěla jsem být co nejdál od něj, měla jsem z něj strach. Stále hůř se mi ale dýchalo. Když usnul, odešla jsem z domu. Teprve poté mi přivolali lékaře,“ uvedla. Přitom kdyby se jí nedostalo lékařské pomoci, mělo zranění fatální následky. Jen shodou okolností nebylo zasaženo ani dosud nenarozené miminko.

Trestní oznámení žena stáhla

Zatímco obžalovaný tvrdil, že jejich soužití nebylo problematické, snad jen finanční nejistota vedla k občasným neshodám, jeho partnerka měla na věc odlišný názor. Svého muže se bála a už jednou od něho utekla.

„Naše manželství bylo asi uspěchané. Zpočátku jsem byla šťastná, poprvé za 27 let svého života. Ale už tehdy začaly výkyvy, které jsem si nepřipouštěla,“ uvedla u soudu.

Je nutné, aby od alkoholu i drog abstinoval. Neboť ty zhoršují jeho negativní vlastnosti
soudní znalec

Letos v lednu, v době, kdy již byla těhotná, ji Kolář napadl a hlavou mlátil o zem. Podala na něj trestní oznámení, ale to nakonec stáhla.

„Začali jsme se zase bavit, věřila jsem, že bude vše v pořádku,“ přiznala žena. Až nyní si uvědomuje, že pokud z jeho pohledu něco vyvedla, vybíjel si vztek na někom jiném. Ať už na jejím malém synovi, kterého osvojil, její matce, jíž psal výhružné SMS zprávy, nebo třeba na jejích psech.

Muž je impulzivní a disociální

Nakonec byl ale agresivní i k ní. Nyní už ví, že se s manželem nikdy nechce setkat. I proto na své přání vypovídala bez jeho přítomnosti v soudní síni.

Podle soudního znalce z oboru psychiatrie netrpí obžalovaný duševní poruchou, má však výraznou smíšenou poruchu osobnosti. Je emočně impulzivní a disociální. Zjistil u něho nadužívání alkoholu, marihuany a experimentování s pervitinem.

„Je nutné, aby od alkoholu i drog abstinoval. Neboť ty zhoršují jeho negativní vlastnosti,“ upozornil znalec.

Hlavní líčení bylo přerušeno, neboť se již předem z důvodu dovolené omluvil jeden ze soudních znalců, na jehož výpovědi obhajoba trvá. Pokračovat bude 1. října, kdy by již mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám