Hlavní obsah

Rok od metanolové aféry: Obžaloby padnou v příštích týdnech

Právo, Jiří Růžička

Hlavní viníci v případech otráveného alkoholu se mají obžaloby dočkat v příštích týdnech. Podle zlínského státního zástupce Romana Kafky, který vyšetřování zlínské větve metanolové kauzy dozoruje, by obžaloba měla být podána na podzim. Aféra vypukla přesně před rokem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Informační tabulky, které byly v době prohibice dobře známé.

Článek

Ve Zlíně přitom znějí spekulace o tom, kde by se hlavní líčení ve věci mohlo konat, protože zdejší soud nemá k dispozici prostory pro jednání v případu s velkým počtem obžalovaných.

V kauze metanolu je stíháno 31 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Metanolová aféra vypukla přesně před rokem, 3. září 2012. Ve vazbě zůstávají podle ČTK tři lidé, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska.

Jed může být ještě v oběhu

Počet lidí stíhaných v hlavní větvi se v těchto dnech o jednoho  z nedávných 32 snížil. Soud totiž schválil dohodu o vině a trestu, kterou se 48letým prodejcem z Frýdecko-Místecka uzavřel státní zástupce.

Policie ve zlínské větvi registruje 116 poškozených z loňského roku, u nichž je důvodné podezření, že zemřeli či byli intoxikováni metylalkoholem. Jde o 39 zemřelých a 77 dalších postižených z České republiky a ze Slovenska.

Kromě sedmi hlavních obviněných jsou ostatní stíháni pro ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě.

Celkem obviněno přes 70 lidí

Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celé ČR. Celkem bylo obviněno více než 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

První pravomocné tresty u několika méně závažných případů vynesl zlínský okresní soud. V srpnu se ale k ostravskému soudu dostali i dva překupníci s otráveným alkoholem, kteří údajně zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem dalším způsobili závažné zdravotní problémy.

Na otravu metanolem zemřelo podle údajů policejního prezidia letos dalších devět lidí. Tyto případy vyšetřuje policie mimo zlínskou větev. Policie stále důrazně upozorňuje, že v oběhu může být ještě asi 2000 litrů z původních zhruba 15 000 litrů otráveného alkoholu.

Anketa

Koupili byste si nekolkovaný alkohol?
Ano
2,4 %
Ano, ale jen z důvěryhodného zdroje
12,3 %
Ne, v žádném případě
85,3 %
Celkem hlasovalo 9188 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám