Hlavní obsah

Za rok ukradl 40 škodovek, jeho kumpán je rozřezal na náhradní díly

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Minimálně rok kradl 47letý recidivista auta značky Škoda a vozil je do dílny svému komplici, který je rozebíral na součástky. Kriminalisté dílnu odhalili díky sledovacímu zařízení, které bylo v odcizeném autě. Způsobená škoda zřejmě dosáhne 20 miliónů korun.

Zloděj s falešnou identitouVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté přišli na povedenou dvojici 28. května, kdy zloděj do dílny v pražských Lipencích přivezl kradenou Škodu Octavii. Nepočítal ale s tím, že je stále sledováno vyhledávacím zařízením, které na místo dovedlo policisty. Pronajímatel areálu však policistům řekl, že řidič přivezl vůz na smluvenou opravu a on netušil, že by mohl být kradený.

Foto: Policie ČR

Auta byly rozebrány na náhradní díly

Kriminalisté se pustili do prověřování případu, při čemž odkryli déle než rok trvající trestnou činnost obou mužů.

„Třicetiletý pronajímatel areálu se dohodl se sedmačtyřicetiletým recidivistou, aby mu přivážel kradené vozy značky Škoda. Auta sám rozřezal, pozměnil identifikátory a poté je recidivista prodával na náhradní díly do havarovaných vozů. Profesionální zloděj aut přivezl asi 40 škodovek a kriminalisté nevylučují, že způsobená škoda se může vyšplhat až k částce 20 miliónů korun,“ řekla Novinkám mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Zloděj se schoval do chatky

Třicetiletého muže kriminalisté obvinili z podílnictví, za které mu hrozí až osm let za mřížemi. Při domovní prohlídce detektivové našli 150 náhradních dílů.

Foto: Policie ČR

Díly z kradených aut

Pro hlavního a jediného dodavatele aut vyrazili kriminalisté 1. července. Zadrželi ho schovaného v chatě v Petrově u Davle na jihozápadě Prahy. Ukrýval se tam pod falešnou identitou.

Foto: Policie ČR

Vyhledávací zařízení

„Zadržený má bohatou trestní minulost, od roku 1981 byl totiž celkem čtrnáctkrát soudně trestaný převážně za majetkovou, ale i násilnou trestnou činnost. V rejstříku trestů má záznamy jako krádeže, vydírání, ublížení na zdraví, útok na veřejného činitele nebo neoprávněné užívání cizí věci,“ vyjmenovala Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Rozebrané díly určené k prodeji

Domovní prohlídku kriminalisté provedli nejen na chatě, ale také v Bělé pod Bezdězem a Mladé Boleslavi, kde také zajistili součástky, které pravděpodobně pocházely z odcizených vozidel.

Foto: Policie ČR

Vyhledávací zařízení

„Recidivistu vyšetřovatel obvinil z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což mu hrozí až osm let ve vězení. Soudce na něj uvalil vazbu,“ uzavřela mluvčí s tím, že policisté dohledávají další poškozené majitele vozidel a některým už dokonce jejich odcizené věci vrátili.

Reklama

Výběr článků

Načítám