Hlavní obsah

Policie zadržela ženu, kterou v USA viní z úplatkářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie ve středu zadržela v Praze devětatřicetiletou Lidu Aminovou žijící ve Spojených státech, kde je obviněna z úplatkářství. Uvedla to v pátek americká média a informaci potvrdila i česká policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle listu San Jose Mercury News byla Aminová, která žije částečně ve Spojených arabských emirátech a částečně v Dublinu ve státě Kalifornie, zatčena v Praze na žádost amerických úřadů.

Snažila se uplatit veřejné představitele ve snaze získat zakázky pro americkou armádu, uvedl list s odvoláním na tvrzení amerického federálního prokurátora Benjamina Wagnera. Spolu s Aminovou je obžalován i její bratr Nabil Amin.

"Ano, v uplynulých dnech jsme zadrželi devětatřicetiletou cizinku tohoto jména na území hlavního města Prahy na základě mezinárodního zatykače," řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková. Více informací o případném vydání Aminové odmítla sdělit s tím, že nyní je případ v kompetenci ministerstva spravedlnosti.

Podle Wagnera nyní americké ministerstvo spravedlnosti usiluje o vydání Aminové. Z jeho prohlášení není jasné, zda Američané usilují i o vydání Amina. Podle obžaloby se Aminová a její bratr loni v září sešli v Budapešti s manažerem vojenských zakázek a nabízeli mu úplatky za dodávky oděvů a látek americké armádě. Hrozí jim až pět let vězení a až 250 tisíc dolarů pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám