Hlavní obsah

Sklep po mrtvém muži na Karvinsku ukrýval 700 litrů metanolu

Právo, Pavel Karban
Karviná
Aktualizováno

Necelých 700 litrů jedovatého metanolu ukrýval sklep rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku po zemřelém majiteli. Celníci objevili úkryt náhodou, případem se budou zabývat kriminalisté.

Foto: Celní správa

Nalezené barely a lahve s metanolem.

Článek

Na stopu vyšetřovatele přivedl muž z Rychvaldu, který přišel na policejní oddělení v Karviné s lahví alkoholu. Právě ta obsahovala metanol.

„Sdělil, že láhev s alkoholem obdržel od známé s tím, aby zajistil provedení laboratorní zkoušky na obsah tekutiny v lahvi. Paní totiž při úklidu rodinného domu po zemřelém majiteli objevila ve sklepních prostorách různé kanystry a barely s neznámou látkou,“ popsala mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Pavla Zdobnická. Dodala, že ve sklepě bylo uskladněno 665 litrů čiré tekutiny, která byla cítit jako líh.

Foto: Celní správa

Nalezený alkohol s metanolem

Celníci všechny lihoviny zajistili a jejich vzorky převezli do Celně technické laboratoře v Ostravě. Jelikož se jednalo o vysoce toxickou látku, která byla navíc umístěna ve sklepních prostorách a v různých nádobách, byli s ohledem na zajištění bezpečnosti přivoláni příslušníci Hasičského záchranného sboru.

”Ti tekutinu odborným způsobem odsáli do jiných přenositelných nádob a převezli do střeženého skladu celního úřadu,“ informovala mluvčí s tím, že výsledek laboratorních testů byl katastrofální. „Jednalo se o čistý metanol,“ potvrdila Zdobnická.

Foto: Celní správa

Nalezený alkohol s metanolem

Spis k případu zatím mají v držení celníci, ti se chystají předat veškeré zjištěné skutečnosti policii. „Budeme se moci k případu vyjadřovat, až nám celní úřad spis postoupí,“ sdělila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Foto: Celní správa

Nalezený alkohol s metanolem

Kauza se smrtelně jedovatým metanolem v alkoholu vypukla loni v září, v ČR zemřelo po požití jedovaté látky celkem 47 lidí, dalších zhruba osm desítek mělo zdravotní komplikace, někteří z nich budou mít po požití alkoholu s metanolem doživotní následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám