Hlavní obsah

Nestora českých strážníků chce po 20 letech Praha vyhodit z bytu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Antonín Kopecký je ve svých 66 letech prakticky doyenem českých strážníků, jejichž historie se začala psát až po sametové revoluci. Přesluhoval u pražské městské policie, dnes již jako důchodce slouží v nedalekých Zdibech.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Článek

Držiteli dvou ocenění, kterého dodnes nadřízení chválí, však hrozí, že už za dva měsíce skončí i s rodinou na dlažbě.

Letos v červenci obdržel Kopecký výzvu, aby do 17. října vyklidil obecní byt na pražském Černém Mostě, který měl od magistrátu coby strážník pronajatý na dobu určitou.

„Ze strany hlavního města Prahy, coby vlastníka a pronajímatele bytu, není zájem na dalším prodloužení podnájemního vztahu, neboť se jedná o byt z kvóty bytů určených pro řešení bytových potřeb zaměstnanců Městské policie hl. m. Prahy,“ napsal před měsícem Antonínu Kopeckému ředitel Odboru evidence, správy a využití majetku pražského magistrátu Radek Svoboda.

Na svůj věk je velice vitální. Je na něj naprostý spoleh
nadřízený Luděk Wachtl

Výzvu poslal na základě sdělení ředitele městské policie Eduarda Šustra, který konec pracovního poměru Kopeckého letos v červenci potvrdil.

„Vůbec nevím, co budeme dělat. Žádnou nemovitost jako rodina nevlastníme,“ postěžoval si Právu Kopecký. Ten navíc už osm let pečuje spolu s dlouhodobě nemocnou manželkou o vnuka, protože jeho syn zemřel a matka se dítěte zřekla.

Zachránil život sebevrahovi

U pražské městské policie sloužil Kopecký od dob jejího formování v roce 1991 až do důchodu. Jeho pracovní poměr skončil v roce 2011.

„Na svůj věk je velice vitální. Je na něj naprostý spoleh,“ chválí strážníka jeho současný nadřízený, velitel zdibské obecní policie Luděk Wachtl.

„Asi před měsícem se tu podílel na záchraně lidského života, když s kolegyní našel sebevraha, který se podřezával nožem,“ podotkl Wachtl s tím, že Kopecký je možná nejdéle sloužícím strážníkem v České republice.

Dovedu si představit, že by se jeho situace dala řešit, kdybychom o jeho problémech věděli. Nikdo nás ale neinformoval.
šéf strážníků Eduard Šuster

Velmi pochvalně se o něm vyjadřuje i bývalý starosta pražské Troje Oldřich Adámek (bezpartijní), který s Kopeckým jako tehdejším pražským strážníkem spolupracoval řadu let.

„S panem Kopeckým byla vynikající spolupráce. Za celou dobu se mi bohužel nepodařilo pana Kopeckého ubytovat. Je mi to líto,“ vzpomíná na strážníka Adámek. Vyznamenal se podle něj například při pražských povodních v roce 2002. Kopecký byl spolu s dalšími patnácti příslušníky městské policie v roce 2008 vyznamenán titulem strážník roku a v roce 2010 dostal medaili od starosty Prahy 7.

Šuster: Mohli jsme to řešit

Současný ředitel pražské městské policie Eduard Šuster odmítá, že by se Kopeckému dělo příkoří. „V roce 2008 schválila rada hlavního města nová pravidla pro hospodaření s bytovým fondem a od té doby, pokud vím, nikdo z příslušníků městské policie nedostal služební byt na dobu neurčitou,“ řekl Šuster. Nájemní smlouvy se podle něj uzavírají na dva roky a podle potřeby případně prodlužují.

Foto: Policie ČR

Eduard Šuster

Kopecký byt získal krátce před svým odchodem do důchodu na podzim 2011 a podle ředitele Šustera měl vědět, že smlouva je pouze dvouletá.

„Dovedu si představit, že by se jeho situace dala řešit s ohledem na tíživou osobní situaci například ročním prodloužením podnájmu, kdybychom o jeho problémech věděli. Nikdo nás ale neinformoval,“ podotkl šéf strážníků. Před přijetím pravidel pro hospodaření s byty před pěti lety mohli někteří déle sloužící strážníci získat byt i na dobu neurčitou.

Dekret v minulosti získal například náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema a byt po rozvodu zůstal jeho bývalé manželce. Dnes prý žádné výjimky možné nejsou.

Městská policie využívá v Praze pro své zaměstnance zhruba 400 obecních bytů, přičemž aktuálně eviduje 150 žádostí o přidělení bytu. Ročně se jich uvolní zhruba patnáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám