Hlavní obsah

Zřízenec obžalovaný ze znásilnění ochrnutého pacienta vinu popírá

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí dopoledne rozplétat případ znásilnění a vydírání, k němuž mělo dojít před dvěma roky v nemocnici v Novém Bydžově na Královéhradecku. Obžalovaný Oldřich Franc (50), bývalý zřízenec zařízení, tam údajně několikrát sexuálně obtěžoval pacienta (28). Využíval přitom jeho postižení. Mladý muž je totiž nepohyblivý, plně upoutaný na invalidní vozík.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Poškozený invalidní důchodce čeká na zahájení hlavního líčení.

Článek

K nepřípustnému jednání mělo dojít v několika případech od 5. do 7. září 2011. Poprvé večer na pokoji sanitářů, kde oba muži chtěli sledovat televizi.

„Proti jeho vůli ho začal osahávat v horní polovině těla, líbat na ústa, hladil mu bradavky a i přes nesouhlas poškozeného ve svém jednání pokračoval tak, že mu vyhrnul triko a olizoval bradavky na prsou, poté si k němu klekl a nejdříve přes kalhoty, poté přes spodní prádlo ho hladil v rozkroku a poté, co poškozený dosáhl erekce, mu začal třít pohlavní úd,“ stojí v obžalobě. Ve stejném duchu měla skončit jejich setkání v následujících dvou dnech.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Oldřich Franc s obhájkyní u hradeckého soudu.

Výpovědi obou mužů  se v mnoha rysech shodují, ve významných bodech ale stojí v jasném protikladu. Obžalovaný zřízenec na jedné straně vinu popírá, v přípravném řízení však část toho, co je popsáno v obžalobě, připustil.

Řekl mi, že by mi rád dělal osobního asistenta
poškozený

Na straně druhé postižený o tom, co se stalo, promluvil až ve chvíli, kdy obžalovaný údajně odmítl nabídku stát se jeho osobním asistentem. Z čí strany tato nabídka přišla, ale také není zřejmé.

„Řekl mi, že by mi rád dělal osobního asistenta. Odpověděl jsem mu, že toto není aktuální, protože mám rodiče, kteří se o mne starají,“ tvrdí totiž mladík, kterého na invalidní vozík upoutala dětská mozková obrna. Vinou ochrnutí nemůže ovládat dolní končetiny, i pohyb jeho rukou je omezený.

Obžalovaný: Litoval jsem ho 

Soud nyní stojí před problémem, z čí strany vycházela iniciativa, zda k popsaným skutkům skutečně došlo nebo zda tomu tak bylo skutečně přes protest postiženého.

„Staral jsem se o něj týden. V té době si nestěžoval, spíš naopak. Říkal, že jsem k němu hodný, lidový,“ vypověděl obžalovaný. Byl to prý poškozený, který mu dával sexuální návrhy.

„Nepřikládal jsem tomu význam. Myslel jsem, že mě zkouší,“ vysvětlil s tím, že se k pacientovi choval kamarádsky, neboť je ve věku jeho dětí. „Litoval jsem ho, takový mladý hoch a s takovou diagnózou,“ řekl doslova.

Při vzpomínkách zkolaboval

Postižený před hradeckým soudem vypovídal ve shodě s obžalobou. V jednu chvíli ho vzpomínky natolik rozrušily, že zkolaboval a předseda senátu hlavní líčení na zhruba deset minut přerušil.

„Mě ty vzpomínky a to, že o tom musím mluvit, mě to trápí a jsem z toho psychicky špatný,“ svěřil se mladý muž na vozíku. „Bál jsem se, že mi obžalovaný nějakým způsobem ublíží. Neměl jsem odvahu s takto intimní věcí se někomu svěřovat,“ vysvětloval během své pondělní výpovědi. „Říkal, že mu musím vonět. To je, na co si vzpomínám. Bylo na něm vidět, že ho to jednání nějak vzrušovalo,“ prozradil poškozený.

Případ začal už dříve projednávat hradecký okresní soud. Ještě před vynesením rozsudku se však objevila pochybnost, zda případ skutečně tomuto soudu náleží. Vzhledem k možné právní kvalifikaci skutku nakonec pražský vrchní soud rozhodl, že věc přísluší k projednání u soudu krajského.

Hlavní líčení je naplánováno do pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám