Hlavní obsah

Stovky lidí demonstrovaly v několika městech proti Romům

Právo, ČTK, Pavel Orholz, Patrik Biskup, ape, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kromě Ostravy na protiromské pochody a demonstrace vyšlo v českých a moravských městech v sobotu několik stovek lidí. Scházeli se jak na předem ohlášené akce, tak na neohlášené. Policie během dne sledovala aktivity na sociálních sítích, přes něž se lidé narychlo domlouvali na místech setkání.

Demonstrace v JičíněVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

V Českých Budějovicích se krátce po patnácté hodině sešlo na Lannově třídě několik desítek protestujících. V davu byli především lidé, kteří se angažovali už při předchozích demonstracích. Na rozdíl od nich, měl ale tentokrát pochod poměrně klidný charakter. Řečníci tvrdili, že v republice je černý rasismus a také kritizovali policisty, kteří pochod hlídali.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V Českých Budějovicích demonstrovaly desítky lidí.

Na místě byly desítky členů pořádkových jednotek. Účastníci se rozešli asi po hodině a půl pod Dlouhým mostem u řeky Vltavy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na sídlišti Máj se v podvečer shromáždilo asi dvě stě lidí.

V podvečer však policisté museli postavit kordón těžkooděnců před Volfovu ulici na sídlišti Máj, kde žije několik set Romů. Před blokem panelových domů tam stálo asi dvě stě lidí. K žádným střetům ani násilnostem nedošlo. Policisté zadrželi devět lidí, většinou kvůli neuposlechnutí výzvy, řekl Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

V Duchcově demonstrovala dělnická strana

Hned tři demonstrace byly nahlášené na sobotní odpoledne v Duchcově na Teplicku. Krom Dělnické strany sociální spravedlnosti ohlásilo svou akci občanské sdružení Konexe a místní občané. Na demonstraci dělnické strany se sešlo okolo 500 lidí, což byli její příznivci i místní občané. Těžkooděnci v ulicích dohlíželi na to, aby se demonstrující ubírali pouze po předem nahlášené trase. Krátce po čtvrté hodině odpolední byla akce oficiálně ukončena.

Foto: Aleš pelikán, Právo

Policisté v Duchcově byli rozhodnutí nevpustit demonstranty dělnické strany mimo předem ohlášenou trasu.

Zhruba 200 lidí v Duchcově ještě jednou prošlo část trasy již ukončeného pochodu. Na otáčce trasy se lidé dožadovali vstupu za pásku mimo trasu pochodu. Chtěli do prostor, kde akci pořádalo občanské sdružení Konexe pomáhající Romům. Policie je několikrát vyzvala k ukončení nepovolené akce. Demonstranti následně ještě procházeli městem a nakonec se po 17 hodině i díky práci policejního antikonfliktního týmu po skupinkách rozešli. Policie žádné vážnější problémy a narušení pořádku nezaznamenala.

V Ústeckém kraji se na protestech sešlo asi 300 lidí i v Děčíně a asi 40 ve Varnsdorfu.

 V Plzni se demonstrovalo na Náměstí republiky

Na protiromský pochod se na Náměstí republiky v Plzni sešlo před 15. hodinou  na 150 extrémistů a jejich příznivců. Po protestech proti „obrácenému rasismu” se účastníci akce vydali na cestu městem. Ušli však jen něco kolem stovky metrů a dále je policie nepustila, protože nedaleko od nich se - rovněž před 15. hodinou - sešlo 250 až 300 lidí protestujících proti rasovému násilí.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Demonstrace v Plzni

Shromážděné občany ze druhé supiny přišel podpořit plzeňský biskup František Radkovský. Podle něj nestačí jen protestovat proti rasovému násilí, ale je třeba zabránit rozšíření nenávisti mezi běžné občany. "Je třeba Romům pomáhat, aby měli stejnou startovací čáru jako my," řekl na demonstraci plzeňský biskup.

 V Brně se sešlo více účastníků na happeningu nevládních organizací

Zhruba tři desítky protiromských extremistů pochodovaly půl hodiny také Brnem. Policejní těžkooděnci jim zabránili vstoupit do ulic obývaných Romy, takže se vrátili zpět do parku na Koliště. Akce se obešla bez násilností.

Foto: Jan Trojan, Právo

Piknik v trávě se aktivistům vydařil, byl přerušen jen asi půlhodinovým pochodem za extremisty.

Na stejné místo byl ohlášen také happening proti rasismu a násilí. Aktivisté z nevládních organizací sebou měli transparenty s nápisy "Stop nacismu" nebo "Blokujeme nenávist". Na pochod extremistů hlasitě reagovali a komentovali jej. Obě skupinky se setkaly na ulici Milady Horákové, kde cestu radikálů policisté přehradili. I zde se střet obou skupin obešel bez násilností.

Prahou prošel pochod proti Čechům

V reakci na sobotní protiromské demonstrace se v metropoli sešla asi padesátka lidí na pochod proti Čechům. Vymezili se tak vůči protiromským demonstracím a průvodům pořádaným dnes v šesti městech v České republice a zároveň recesisticky upozornili na stereotypy spojované s Čechy. Akci pořádala iniciativa Čechy v ČR nechceme, průvod šel od Vyšehradu k Rašínovu nábřeží.

Foto: ČTK

Závěr pražského happeningu - oběšení brouka Pytlíka

"Přehlídka českých vlastností bohužel není veselá podívaná. Jedná se o smutnou realitu, která volá po reakci, po hlase odporu," řekl naproti tomu organizátor akce Karel Roztočil. V čele průvodu šel brouk Pytlík obutý do sandálů a ponožek, v ruce držel coby symbol typického Čecha pivo a igelitovou tašku ze supermarketu. Na náplavce na Rašínově nábřeží pak aktivisté brouka Pytlíka symbolicky oběsili a průvod zakončili koncertem.

 V Jičíně se sešla padesátka radikálů

V Jičíně se v sobotu sešlo pět desítek příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti. S půlhodinovým zpožděním vyrazil průvod od základní školy na Husově ulici směrem na Valdštejnovo náměstí. Během cesty většinou mladí účastníci provolávali hesla Čechy Čechům, Cikáni do práce a další.

Účastníky pochodu před valdštejnským náměstím přivítali odpůrci z řad místních. V rukou s cedulemi s nápisy Stop rasismu, Žijeme tu společně, dávali hlasitě najevo nesouhlas a na příznivce DSSS pískali píšťalkami. Jičínská obyvatelka Tereza Beranová z Jičína dokonce hodila plato vajec pod nohy krajského předsedy východočeské organizace dělnické strany Vlastimila Ptáčka, když zrovna promlouval ke shromáždění.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Proti shromáždění pořádanému DSSS v Jičíně protestovali místní lidé.

Shromáždění po projevech a několika diskusních příspěvcích oficiálně skončilo v 16 hodin. Většina účastníků akce se však následně vydala neplánovaně do ulic Jičína, kde jim zhruba po půl hodině těžkooděnci nakonec přehradili cestu a vyzvali je, aby se rozdělili na menší skupiny. Účastníci uposlechli a odešli do místních restaurací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám