Hlavní obsah

Na Litoměřicku hynou dravci, otrávila je nastražená slepice

– Litoměřice • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Nejméně deset mrtvých dravých ptáků objevili v pátek zemědělci v katastru obce Radešín na Litoměřicku. Pracovníci ornitologické společnosti na místě našli dvě nástrahy pravděpodobně napuštěné jedovatým karbofuranem. Případ řeší také policie.

Foto: Dušan Rak, ornitologická společnost

Otrávený Moták Pochop

Článek

Několika otrávených ptáků si všimli místní zemědělci, kteří informovali Českou společnost ornitologickou, jejíž pracovníci vyrazili do obce a okolí, aby zjistili rozsah otrav.

„Našli jsme zatím nejméně deset otrávených ptáků, například krkavce, káně, luňáka nebo motáka,“ řekl Novinkám Václav Beran z ornitologické společnosti.

Foto: Dušan Rak, ornitologická společnost

Nastražená otrávená slepice

U obce objevili také otrávené nástrahy - slepici a zajíce, ze kterých se ptáci zřejmě otrávili. Podle ornitologa záleží na tom, kolik toho pták z nástrahy napuštěné karbofuranem sežere. Může uhynout hned, nebo po několika minutách. Ptáci postupně ochrnou a udusí se při plném vědomí. Mrtvoly ptáků jsou v rozsahu jednoho kilometru, a protože je v místě pole řepky, zřejmě je pracovníci ani všechny nenajdou.

Otravy i v loňském roce

Karbofuran se v minulosti používal v zemědělství jako pesticid, pak byl ale v zemích EU zakázán. V ČR byl v prodeji do konce roku 2008. Je to silný a rychle působící jed.

Foto: Dušan Rak, ornitologická společnost

Pravděpodobně zastřelený Krkavec Velký

Není to první případ v oblasti. „V minulém roce ve stejném období jsme tam našli téměř dvě desítky mrtvých ptáků včetně tří kriticky ohrožených luňáků červených a dvou luňáků hnědých,“ uvedl Beran. Pachatel vypátrán nebyl. Podle ornitologů by za otravou mohli stát myslivci, kteří se obávají o svou drobnou zvěř, kterou dravci loví. Na území se stahují, protože po sklizni mohou lehce lovit hraboše, kteří se ukrývali pod vegetací.

„Policie se případem bude zabývat, zatím bylo nalezeno asi deset mrtvých ptáků,“ informovala Novinky mluvčí policie Pavla Kofrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám