Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest ženě, která zabila dceru, aby ji zbavila pozemského utrpení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žena, která loni ve stanu u Borové Lady zavraždila svoji devatenáctiletou dceru, si odpyká jedenáct let vězení. Původně uložený trest jí ve středu o tři roky zpřísnil odvolací Vrchní soud v Praze. Žena se k činu přiznala a žije v přesvědčení, že dívce prospěla. Podřezání nožem na koberce vysvětluje jako akt lásky – dceři prý pomohla zbavit se pozemského utrpení.

Foto: Policie ČR

Místo, kde byla zavražděna mladá dívka

Článek

Odsouzená, která se zabývá ezoterikou a věří v posmrtný život, se hájila tím, že ji dcera dlouhodobě přemlouvala ke společné sebevraždě. „Co byste dělali na mém místě vy? Vy byste čekali, jestli se ta holka sama zabije, abyste byli z obliga? Nebo byste ji snad dali do blázince?“ ptala se ve středu soudců v emotivním proslovu. Odvolací senát však nepřesvědčila.

Mým motivem byla velká úcta a láska k dceři.
Odsouzená

„Dcera byla dlouhodobě pod vlivem obžalované, z čehož patrně plynuly některé její postoje. Byla to ale mladá, nezralá dívka, která tyto názory mohla později opustit,“ uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Dodal, že žena je ke svému činu zcela nekritická a jedinou pro ni polehčující okolností je to, že doposud nebyla nikdy trestána.

Foto: Policie ČR

Místo, kde byla zavražděna mladá dívka

Původní osmiletý trest proto označil za nepřiměřeně mírný. Žena zavraždila dceru, které přezdívala Zlatuška a kterou podle své obhájkyně považovala za archanděla, loni počátkem září. Obě předtím opustily byt v Praze, rozdaly svoje věci, zakoupily stan a spací pytle a odjely na Šumavu.

Chtěly se otrávit léky

V plánu měly to, že se otráví léky, které dívka užívala – antidepresivy a hypnotiky. Prášky je ale neusmrtily, a tak dcera matku požádala, aby ji zabila nožem. Matka ji nejprve pořezala na zápěstích, a když dívka stále žila, podřízla jí krk. „Mým motivem byla velká úcta a láska k dceři,“ prohlásila.

Když jsme neměly důstojný život, chtěly jsme alespoň důstojnou smrt.
Odsouzená

Po činu se chtěla zabít sama, způsobila si však jen lehčí zranění. Když si šla k potoku pro vodu na zapití dalších prášků, potkali ji cyklisté, kteří zavolali záchranáře. Vyučená zlatnice, která má dvě další děti, se dnes soud snažila přesvědčit o tom, že s nejmladší dcerou byla v bezvýchodné životní situaci.

Po odchodu od manžela, v jehož péči později skončily obě starší děti a jenž nakonec také spáchal sebevraždu, prý zůstala bez finančních prostředků a nikdo jí nepomohl. „Když jsme neměly důstojný život, chtěly jsme alespoň důstojnou smrt,“ uzavřela svůj proslov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám