Hlavní obsah

Muži, který oběti rozdrtil hlavu dvěma kladivy, snížil odvolací soud trest

– Praha • Aktualizováno

Za brutální vraždu spolubydlícího stráví pětatřicetiletý Vladislav Sixta 21 let ve vězení. Původně uložený trest mu v úterý o čtyři roky snížil odvolací Vrchní soud v Praze. Muž, který své spící oběti rozbil hlavu nejdříve jedním a pak druhým kladivem, bude muset po odpykání trestu nastoupit do detenčního ústavu.

Vrahovi spolubydlícího snížil soud trest na 21 letVideo: Novinky

 
Článek

Z něj se dostane na svobodu, jen pokud o to požádají psychiatři. Sixta se k vraždě přiznal, po činu sám zavolal policii.

Muže ubil loni 22. prosince v ubytovně v Praze 10. Oběť spala na zádech, když ji několikrát udeřil do hlavy kladivem. Náčiní se po nárazu rozpadlo, kovová část přitom uvízla v lebce oběti. Muž byl okamžitě v bezvědomí, Sixta se jej ale podle obžaloby pokusil dále dusit svetrem. Oběť stále vydávala zvuky, Sixta si proto prý přinesl další kladivo a pokračoval v úderech.

Muže zabil, protože nebyl schopen zabít sebe

Podle soudních znalců je Sixta inteligentní člověk, který netrpí duševní nemocí, zdědil ale takzvanou hraniční poruchu osobnosti vyznačující se nevyvážeností a komplikacemi při zařazování do společnosti. V minulosti se také několikrát léčil na psychiatrii kvůli problémům s alkoholem a hraním na automatech, pokusil se i o sebevraždu.

Pětadvacetileté tresty se ukládají za nájemné vraždy, trest byl nepřiměřeně přísný.
Soudce

A právě protože porucha osobnosti měla částečný vliv na spáchání trestné činnosti, odvolací soud verdikt zmírnil. "Nebyla přiznána snížená příčetnost, ale ze znaleckých posudků je patrné, že obžalovaný trpí poruchou osobnosti," prohlásil předseda senátu Martin Zelenka.

Prý ale bylo třeba přihlédnout i k tomu, že Sixta byl dosud netrestaný. "Pětadvacetileté tresty se ukládají za nájemné vraždy, trest byl nepřiměřeně přísný," dodal soudce.

Já vím, že patřím do vězení. Jen chci vědět proč.
Odsouzený

Psychický stav budou znalci zkoumat jednou ročně

Podle Zelenky je však uložení výjimečného trestu nad dvacet let namístě, zejména kvůli surovosti činu. "Došlo de facto k devastaci hlavy poškozeného. Obžalovaný navíc vystřídal víc mechanismů, které byly schopné poškozeného usmrtit," uvedl předseda trestního senátu s tím, že umístění Sixty do zabezpečovací detence po vykonání trestu vězení je zcela v pořádku.

Dodal, že ochranné opatření není doživotní, znalci totiž budou mužův stav zkoumat jednou ročně. Sám Sixta v úterý u soudu prohlásil, že patří za mříže. "Já vím, že patřím do vězení. Jen chci vědět proč," sdělil s tím, že nechápe některé pasáže prvostupňového verdiktu.

Již dříve přitom uvedl, že útok na spolubydlícího byla náhoda, rozpory s ním neměl. Kdyby nebyl muž zrovna na ubytovně, prý by se to nestalo. Podle znalců sehrál roli Sixtův pocit vnitřní prázdnoty a hluboké životní prohry. Muže zabil údajně proto, že nebyl schopen zabít sebe, a proto spáchal takzvanou společenskou sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám