Hlavní obsah

Radikálové chtějí paralyzovat policii, v jeden den svolávají akce po celé zemi

– Plzeň
Právo, Novinky, pab, ib, orh, hon, koc, ok

Příští sobotu 24. srpna se může Česko změnit v bojovou zónu. Radikálové na tento den svolávají protestní akce po celé zemi. Podle bezpečnostních expertů je jejich taktika jasná – chtějí paralyzovat policii. Pokud šlo totiž o jednotlivé akce, strážci zákona měli na místě vždy posily z jiných regionů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní zásah proti demonstrantům v Českých Budějovicích

Článek

Pozvánka na akci s názvem „Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě“ se objevila na webové stránce extremistické organizace Svobodný odpor. Některá města už také ve středu obdržela první oznámení o konání pochodů.

Tak například v Plzni se chystá městem projít přes 200 radikálů. Chtějí mašírovat z plzeňského náměstí Republiky na náměstí Milady Horákové.

„Máme tři dny na to, abychom reagovali,“ řekl Právu Roman Matoušek, vedoucí správního oddělení magistrátu. „Už teď je ale jasné, že pochod nezakážeme – z oznámení nic závadného nevyplývá, shromáždění je odůvodněno vyjádřením nesouhlasu. S čím, to tam nestojí.“ podotkl Matoušek.

Magistrát ale bude požadovat změnu trasy pochodu – ta by měla podle oznámení vést přes Petrohrad, tedy část města, v níž žije početná romská komunita. „S navrženou trasou nesouhlasíme, způsobila by problémy v dopravě. Nabídli jsme jim Slovanskou ulici, která má široké chodníky, to ale odmítli,“ dodal Matoušek.

Policejní prezidium v pohotovosti 

V hlavním městě zatím žádná demonstrace nahlášená nebyla. „Zatím nám nikdo nic podobného nenahlásil,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová s tím, že do úterý se to ještě může změnit.

„Pořadatelé mají na nahlášení ještě čas, takže počty míst se mohou ještě rozšířit. Opatření z naší strany jsou připravována, zabezpečuje je policejní prezidium tak, aby koordinovaně rozmístilo policejní síly, které budou pokrývat všechna rizika, jež mohou z protiromských demonstrací vyplynout,“ řekla Novinkám mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

„Uděláme vše pro to, abychom byli připraveni na každou alternativu. Monitorujeme všechny dostupné veřejné zdroje,“ doplnila Ježková k záměru pořadatelů, že chtějí paralyzovat policii.

Chystají se i České Budějovice

Další demonstraci čekají v sobotu 24. srpna i České Budějovice. Jak Právu potvrdila mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová, akce začne tak jako v jiných městech v 15 hodin.

Demonstrace v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

„Akce je nahlášena jako Celostátní protest proti systému sociálních dávek a černému rasismu. Účastníci by se měli sejít na Lannově třídě v centru města a pak vyrazit k českobudějovickému Výstavišti,“ uvedla Welzlová.

Radikálové vyzývají ke střetům s policií 

Příští sobotu se bude opět demonstrovat také v Duchcově na Teplicku. Shromáždění za pokojný a bezpečný Duchcov pořádá místní organizace DSSS. Zhruba osmitisícové město, ve kterém panuje etnické napětí od květnového napadení mladého manželského páru skupinou Romů, se na nadcházející sobotu aktivně chystá.

Dostaveníčko si tam dali členové extremistického hnutí Čeští lvi. Tématem shromáždění je „protest proti kriminalitě, protest proti porušování zákonů Policií České republiky, protest proti neoprávněnému omezování svobody shromažďování ze strany Městského úřadu Duchcov a Krajského soudu Ústí nad Labem a vystoupení na podporu práv všech slušných občanů této země“. Radikálové přitom na webu hnutí otevřeně mluví o pravděpodobných střetech s policií a vyzývají účastníky pochodu, aby se řádně vyzbrojili.

Střety v DuchcověVideo: Karel Otcovský, Právo

Policisté v souvislosti se sobotním pochodem přijali řadu bezpečnostních opatření. Paralelně jsou totiž do ulic Duchcova svolána další tři shromáždění pořádaná občanským sdružení Konexe. „Na pořádek ve městě budou dohlížet jak policisté z pořádkových jednotek, tak policisté z obvodních policejních oddělení, dopravní policisté, kriminalisté a další. Chybět nebude ani policejní antikonfliktní tým a situaci ve městě bude monitorovat policejní vrtulník,“ informovala Právo krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Občanští aktivisté si zamluvili celou Ostravu

Dva pochody neonacistů zaměřené proti Romům a dvě protidemonstrace zastánců tohoto etnika se mají konat příští sobotu v centru Ostravy. Jako první svůj úmysl demonstrovat nahlásilo extremistické sdružení Čeští lvi, dosud si ale oficiálně nepodalo žádost.

Toho využili občanští aktivisté, kteří si mezitím stačili rezervovat všechna náměstí a ulice v centru Ostravy. Radnice proto neonacistům jejich pochody nejspíš zakáže.

Reklama

Výběr článků

Načítám