Hlavní obsah

V odposleších jsou hodiny tlachů, proč to pouštíte? divil se u soudu Rath

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze ve čtvrtek pokračoval v projednávání kauzy poslance Davida Ratha. I sedmý den procesu vypovídala podnikatelka Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Po ukončení jejího výslechu se ke slovu dostal Rath.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

David Rath a Kateřina Pancová

Článek

15:40 - David Rath na vlastní žádost přerušil monolog s tím, že bude pokračovat zítra. Soudce žádost přijal a přerušil hlavní líčení na pátek od 8:45. On-line reportáž pro dnešní den končí.

15:38 - „Budeme navrhovat celou řadu svědků, protože obžaloba to staví na nějaké zločinecké skupině.“ Jako jednoho ze svědků uvedl Rath například starostu Buštěhradu, který by to prý mohl uvést na pravou míru.

15:21 - Rath se podivuje nad tím, proč se pouštějí i pasáže odposlechů, které s případem nesouvisí.

„V odposleších jsou hodiny a hodiny tlachů, které s tím vůbec nesouvisí. Proč neposloucháme další hodiny tlachů, o kterých víme nebo nevíme, jestli s tím souvisí? Takových pasáží je tam spousta. Když si dělám s někým legraci a je tam parafrázováno něco z Pána prstenů, což s věcí nemá nic společného, proč se to pouští? Jsem jen člověk a je to moje nátura, dělám si legraci dost často.“

Dále uvádí, že budou trvat na tom, aby výpověď přepsal někdo autorizovaný.

15:13 -  Rath oponuje, že to s tím souvisí, protože po smrti Dienstbiera staršího se dohodli, že se Kateřina Pancová vzdá kandidatury ve prospěch Jiřího Dienstbiera mladšího.

15:09 -  Rath se vrací k volbám a uvádí, že měl i velmi dobré vztahy se senátorem Jiřím Dienstbierem starším.

„Rámcově se držte skutků, které jsou tu projednávány,“ apeluje soudce. Po chvíli Ratha podruhé zastavuje s tím, že opět vybočuje.

15:08 - Soudce vstupuje do výpovědi a napomíná jednoho z advokátů, aby si vypnul mobilní telefon. „Už na začátku jsem jasně upozorňoval, že to ruší nahrávání,“ zlobí se.

14:57 - Rath jednou za čas přišel ke Kottovi a Pancové na večeři nebo sklenku vína. „Ať se každý zamyslí nad tím, když přijde ke kamarádovi, kde ho natočí a po půl roce mu to sestříhané pustí s tím, aby si vybavil, co tehdy říkal, jak to říkal,“ podivuje se Rath.

14:55 -„Všimněte si, že rozhovory jsou někdy polocelé, někdy jsou rozházené. Jen vím, že jsme řešili kdeco. Někdy jsme řešili politiku, někdy sekání zahrady.“

14:53 - S Petrem Kottem jsem se seznámil v Poslanecké sněmovně, kde pracoval pro poslanecký klub Unii svobody. Pomáhal mi při prosazování zákonu o neziskových nemocnicích.“ Později Kottovi nabídl, aby pracoval pro kraj v oblasti zdravotnictví. Řeč přišla i na odposlechy.

14:50 - Rath nyní objasňuje vztah s Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou. „S Kateřinou Pancovou nás pojilo to, že jsme lékaři, dále také výrazná platforma politiky v rámci sociální demokracie.“

14:40 - „To je asi tak k problematice nemocnic,“ ukončuje Rath obšírný monolog a bere si z lavice další poznámky.

Někteří přihlížející z řad veřejnosti klimbají a usínají.

14:34 - „Jako představiteli kraje mi šlo o to, aby se zchátralé nemocnice revitalizovaly, aby sloužily lidem. O to mi skutečně šlo,“ říká Rath.

15:25 - Rath popisuje, jak se dělala výběrová řízení pro krajské nemocnice. Vyznačovala se prý mnohem větší konkurencí, než výběrová řízení za jeho předchůdců.

14:17 - Po krátké poradě s advokáty David Rath dál vede monolog ke krajským nemocnicím.

13:00 - Soudce Pacovský vyhlásil polední pauzu do 14:00.

12:52 - Rath podrobně popisuje, jak se v nemocnicích rozhoduje o vybavení jednotlivých oddělení při modernizaci. Do výběru podle něj zasahovali hlavně primáři, ale i lékaři.

12:39 - Hlavnímu líčení přihlíží asi třicet lidí. Z toho je zhruba polovina novinářů. Účast oproti jiným dnům tak vzrostla.

12:21 - Rath vysvětluje, jak fungoval chod krajských nemocnic a jejich vztah ke kraji. „Zkušení zaměstnanci Středočeského kraje, v tomto případě právníci, vytvořili jednotné personální představenstvo. Šlo o lidi, kteří mají příslušné vzdělání a praxi v rámci Středočeského úřadu. Nenáležela jim žádná odměna, dělali to v rámci své pracovní činnosti. Existovala ještě dozorčí rada. Neseděli tam nějací méně významní uťápnutí členové rady, ale významné figury.“

12:07 - Vypadá to, že kauzu Buštěhrad již ukončil a věnuje se zdravotnickým zakázkám.

12:06 -  Stěžuje si na postup soudu. Vadí mu nedostatek času na poradu s advokáty. „Na hodinu jste mě na poradu poslali někam do zatuchlého sklepa. To je jiný přístup než u paní Salačové,“ vysvětluje Rath.

12:00 -  Ve své výpovědi po týdnu pokračuje David Rath. Opět si stěžuje na postup soudu. Poukazuje na diskriminační jednání. Soudce jej na to konto poučil o právech vazebně stíhaného.

11:56 - Soudce ukončil poradu klientů s obhájci a vyzval je, aby zaujali svá místa. Salačová prostřednictvím svého advokáta požádala, aby několik dní nemusela chodit k hlavnímu líčení. Cítí se unavená a chce absolvovat několik lékařských vyšetření.

„Paní Salačová by se hlavního líčení měla účastnit, pokud se nejedná vyloženě o stav, kdy by nebyla schopna se účastnit.“ Ještě v pátek by proto k soudu měla přijít. Poté je hlavní líčení na týden přerušeno.

11:11 - Soudce ukončil výpověď Salačové, ta už nemá žádné námitky k výpovědím obžalovaných. Vyhlásil přestávku do 11:30.

11:05 - Advokát Jelínek přerušuje Pancovou se slovy, ať mluví hlasitěji. „Mám 70 centimetrů od ucha ,cvrdlikající‘ klávesnici a nic neslyším.“

Soudce Pacovský zasahuje, že Pancová mluví dost zřetelně a zapisovatelka píše na klávesnici stejně hlasitě jako ta předchozí.

11:01 - Salačová se v průběhu řeči Pancové pousmívá.

11:00 - „Pokud se týká rekonstrukce gymnázia Hostivice, druhé etapy, nevím ani jak se ing. Salačová dostala k rekonstrukci první etapy. Já ji na tu druhou vůbec neuháněla, jak uvedla, ona sama měla zájem, zdali se bude konat i druhá etapa,“ pokračuje Pancová. Od rekonstrukce v Hostivici se přesouvá k zámku Buštěhrad. „Tam je situace podobná.“

10:54 - I podle ní jsou rozpory ve výpovědi Salačové skutečně veliké. „Například to, že se nemohla zúčastnit výběrového řízení na Hostivici, protože nesplňuje podmínky, ale už neuvedla, jaké to byly podmínky,“ uvádí Pancová.

10:52 - K pultíku míří reagovat na výpověď Salačové Kateřina Pancová.

10:51 - V její výpovědi poukazuje na nesrovnalost s projektantem Procházkou. Liší se prý informace, jak se s ním seznámila. Upozorňuje i na přepisy výslechu, ve kterých jsou podle Kotta zásadní chyby.

10:46 - Davida Ratha střídá u řečnického pultíku Petr Kott s tím, že ve výpovědi Salačové našel řadu nesrovnalostí. Poukazuje například na krabice s vínem.

10:44 - Rath se Salačové také několikrát zastal. „Ing. Salačové se nedivím, je to skutečně velký nátlak. Umějí pracovat psychicky, aby člověka dostali tam, kam oni chtějí,“ okomentoval poslanec práci vyšetřovatelů.

10:40 - Salačová během reakcí Ratha opakovaně nesouhlasně kroutí hlavou.

10:39 - Rath nesouhlasí s tvrzením Salačové, že by politickým stranám nepomáhala. „Mám informace, že se angažovala, například ve shánění sponzorů na volby ČSSD.“ Nikdy ho prý nenapadlo, že by to mohlo mít spojitost s nějakou zakázkou.

10:35 - Rath se ve své reakci na vystoupení Salačové věnuje například shánění peněz na sponzorování sociální demokracie. Odmítá také jakékoliv spekulace vůči své osobě.

10:29 -  Obhájci ukončili výslech. Nyní jsou na řadě obžalovaní. O slovo se přihlásil David Rath.

10:27 -  Ptá se obhájce manažera Konstruktivy Branko Tomáše Mladého. „Mohla byste odstranit rozpor ve své výpovědi? Smlouvy byly stanoveny na čtyři milióny korun, Kančev vám potom prý utekl s pěti milióny. Co to bylo za finanční prostředky, se kterými zmizel, když faktury byly nastaveny na částku čtyři milióny korun?“ Salačová odpověděla jedním nesrozumitelným slovem.

10:22 - „V kterém období za rok 2012 jste měla policejní ochranu?“ pokračuje obhájce Novanské. „ Jak to souvisí s tímto případem?“ zasahuje soudce.

„Navazuje to na další moje otázky,“ odpovídá obhájce. „Otázky se stále opakují, působí to obstrukčním dojmem než snahou získat nové informace,“ ukončuje soudce.

10:07 - Za veřejnost se k soudu přišel podívat i někdejší poradce Jiřího Paroubka Petr Dimun.

9:57 - Dále se dostal ke slovu obhájce slovenské podnikatelky Lucie Novanské. „Celkově jste vypovídala čtyřikrát, poslední výpověď je teď u soudu. Byly všechny tyto výpovědi pravdivé?“ Do toho se vkládá soudce. „Na to paní obžalovaná odpověděla. Pokud se budete opakovat, budu vám muset vzít slovo.“

Obhájce tedy dále ubírá své otázky k rekonstrukci gymnázia v Hostivici.

9:40 - Dále pokračuje grilování obžalované obhájci. Doplňující otázky má advokát Davida Ratha Jelínek. „Nabízela jste vy sama někomu provizi v souvislosti s výběrovým řízením na veřejnou zakázku?“

Soudce připomíná, že na to již Salačová odpověděla. Otázka byla zamítnuta. Soudce se ptá, proč obhájci nevyužívají prostor pro nové otázky a dokola se opakují.

9:36 - Soudce nabádá Salačovou, aby mluvila hlasitěji. I v prvních řadách je ji velmi špatně slyšet. Soudce tak učinil na základě připomínky Davida Ratha sedícího vepředu.

9:34 - „Měli jste spočítáno s ing. Drážďanským, jaký zisk by měla firma Konstruktiva Branko ze zakázky buštěhradského zámku?“ ptá se Jirát.

„Žádnou konkrétní částku jsme nespočítali,“ odpovídá Salačová s tím, že pouze mělo probíhat dělení 70:30 procentům pro Konstruktivu Branko.

9:31 - Ve výslechu Salačové dále pokračuje státní zástupce Petr Jirát.

9:25 - Otázky klade obhájkyně manažera firmy Pohl Václava Kovandy. Zajímá ji například zakázka revitalizace centrálního parku v Kačicích.

„To přeci není předmětem trestního řízení,“ opakuje soudce neustále. Zároveň se táže, jak to souvisí s případem a zdali má obhájkyně další dotazy. Ta odpovídá, že nemá.

8:59 - K řečnickému pultu míří Ivana Salačová, aby bylo navázáno na její předchozí výslech. V kladení otázek dále pokračují obhájci. Soudce Pacovský upozorňuje, aby nebyly kladeny otázky, které již padly.

8:54 - Eskorta přivedla vazebně stíhanou Kateřinu Pancovou. Následně probíhá porada advokátů s klienty. S malým zpožděním přivádí vězeňská služba obžalovaného Davida Ratha, jako posledního Petra Kotta.

Soudce Pacovský ukončuje poradu a vyzývá k pokračování hlavního líčení. Apeluje opět na obhájce, aby nepoužívali mobilní telefony kvůli rušení signálu potřebného během pořizování záznamu.

Soud v předešlých dnech přehrával videozáznamy z policejních výslechů Salačové, nyní se jí budou dotazovat advokáti, žalobce a soud. Salačová může dostat nižší trest, protože ji obžaloba označuje jako spolupracující obviněnou.

Tři její výpovědi z loňska se lišily a podnikatelka tvrdí, že ta poslední, kterou soud přehrál ve středu, je hlavní a konečná. Až se její čtvrteční výpověď ukončí, bude na řadě přerušená promluva Ratha, který se minulý týden omluvil kvůli únavě.

Žalobce Petr Jirát viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října, předvolává 78 svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám