Hlavní obsah

Exstarostovi Vyškova zmírnil soud trest za prodej sodovkárny

Právo, pko

Odvolací brněnský Krajský soud zmírnil trest bývalému starostovi Vyškova Jiřímu Piňosovi (ČSSD), který dříve působil jako ředitel Jihomoravských pivovarů. Za špatný postup při prodeji sodovkárny v Tečovicích byl původně odsouzen ke tříleté podmínce a dvousettisícové pokutě, odvolací soud mu trest změnil na tříměsíční podmínku a zrušil finanční sankci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Exstarosta Jiří Piňos

Článek

Rapidního zmírnění trestu se dočkal i Piňosův bývalý spolupracovník Lubomír Konšel. Exstarosta nebyl ani s tímto verdiktem spokojen a chce hnát kauzu až k Nejvyššímu soud.

Sodovkárna v Tečovicích byla silně prodělečná, a proto se ji firma rozhodla prodat. Nejnižší prodejní částka byla stanovena na 5,5 miliónu korun, jenže podle státního zástupce Piňos s Konšelem neuhlídali podmínku, aby kupec zaplatil celou kupní cenu před podpisem smlouvy. Na účet tak dorazilo jen půl miliónu. Manažeři navíc měli neoprávněně zahrnout do kupní smlouvy i zásoby sodovkárny.

„Část skutkových zjištění učiněná soudem I. stupně týkající se výše způsobené škody nemohla ve světle důkazů provedených před odvolacím soudem obstát,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

„Odvolací soud si v rámci doplnění dokazování vyžádal znalecký posudek a dospěl k závěru, že obžalovaným nebyl prokázán úmysl, ale pouze nedbalost. Jednání tedy bylo překvalifikováno na nedbalostní čin, kde je také mírnější rozpětí trestů. Proto byl ten trest zmírněn,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám