Hlavní obsah

Zaplatil popálenému záchranáři 241 tisíc korun, soud mu odpustil trest

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Téměř čtvrt miliónu korun jako odškodné zaplatil čtyřiadvacetiletý Pavel Nový z Plzně záchranáři Martinu Brejchovi, kterého loni v červenci z neopatrnosti polil hořícím olejem. Krajskému soudu v Plzni to stačilo k tomu, aby mu v rámci středečního odvolacího řízení dříve uložený trest odpustil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Nový (vlevo) s Martinem Brejchou u soudu

Článek

Nový původně dostal za těžké ublížení na zdraví roční podmínku a nad její rámec mu ještě okresní soud uložil zaplatit poškozenému 241 tisíc jako náhradu za ztrátu výdělku a bolestné.

„Potvrdili jsme tu část rozsudku o vině, neboť obžalovaný v nastalé situaci skutečně nejednal dostatečně opatrně. Naopak výrok o trestu jsme zrušili, neboť v mezidobí došlo k úhradě škody, obžalovaný svého činu litoval a snažil se o nápravu. Tím byly splněny zákonné podmínky pro upuštění od potrestání, a proto jsme takto rozhodli,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš.

Podle něj se jednalo o mimořádně nešťastnou událost. „Upuštění od potrestání znamená, že na obžalovaného se hledí, jako kdyby nebyl odsouzen,“ dodal Jaroš.

Poškozený podstoupil jedenáct operací

Nový vyhodil z okna přízemního bytu hrnec s olejem, který mu doma při vaření začal hořet. Jenže pod oknem už byl v tu chvíli Brejcha, který zpozoroval kouř a chtěl zjistit, jestli se v bytě neděje něco vážného. Olej ho popálil tak, že musel podstoupit jedenáct operací.

„Při přípravě oběda postavil na hořící sporák hrnec s olejem a nechal ho bez dozoru, přičemž došlo k přehřátí oleje a k následnému vzplanutí. Hrnec s hořícím olejem poté vyhodil z okna ven, aniž se dostatečně přesvědčil o situaci pod oknem, kde se v té chvíli nacházel poškozený,“ uvedla při červnovém vyhlášení rozsudku samosoudkyně Lenka Prýcová.

Brejcha tehdy doběhl k oknu a zastavil se asi půl metru od něj. „Viděl jsem hořící kouli a nějakou postavu, která tam u toho stojí. Než jsem na tu situaci mohl nějak zareagovat, ozval se výkřik a ohnivá koule letěla ven přímo na mě. Stačil jsem se jen instinktivně sehnout. Celé tělo se mi rozpálilo a hrozně to syčelo. Okamžitě jsem si lehl na zem a začal válet sudy, abych se uhasil. Přitom jsem se snažil mobilem vytočit tísňovou linku,“ popisoval u soudu Brejcha, který je profesí záchranář.

Soudkyně verzi Nového nevěřila

Nový se u soudu hájil tím, že hrnec nechal na sporáku bez dozoru jen asi minutu, kdy si šel odskočit na WC. „Když jsem přišel ze záchodu zpátky do kuchyně, olej v kastrolu už hořel. Sháněl jsem na chodbě domu hasičák, a když jsem ho nenašel, běžel jsem zpátky do bytu. To už z hrnce šlehaly asi metrové plameny. Podíval jsem se nejdříve z okna, jestli tam nikdo není. Pak jsem si omotal ruku utěrkou, čapl hořící hrnec a upustil ho dolů z okna,“ prohlásil Nový.

Podle soudkyně ale jeho verze nebyla příliš věrohodná. „Předně podle vyjádření hasičských expertů je minimální doba ke vznícení potravinového oleje osm minut. Dále pak je z charakteru zranění poškozeného zřejmé, že obžalovaný musel hrnec v podstatě vymrštit ven, a ne ho pouze upustit dolů, jak tvrdí,“ vysvětlila Prýcová.

Poukázala také na to, že obžalovaný podle svého vyjádření nesl hořící hrnec od sporáku k oknu velmi pomalu, s nataženýma rukama. Nic mu tak nebránilo, aby se ještě před tím, než ho vyhodil ven, podíval, jestli pod oknem nikdo není.

„Spoléhal na to, že tam nikdo nebude. Navíc hrnec hodil do míst, kde se pohybují lidé a v blízkosti je i dětské hřiště,“ upozornila soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám