Hlavní obsah

Soud rozhodl vrátit miliardáři Tykačovi majetek ve výši 300 miliónů

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Pražský vrchní soud minulý týden zrušil červencové rozhodnutí vrchních žalobců o zajištění majetku obviněného miliardáře a uhlobarona Pavla Tykače. Jde zhruba o 300 miliónů korun. Právu to ve středu potvrdil dozorový státní zástupce Zdeněk Matula s tím, že na samotném stíhání Tykače kvůli miliardovému vytunelování CS Fondů se nic nemění a vyšetřování dál probíhá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

„Mohu potvrdit, že Vrchní soud v Praze 9. srpna zrušil naše rozhodnutí o zajištění majetku obviněného Tykače. Jako důvod uvedl, že se s důkazy, které jsme tam předložili, neztotožnil a nejsou prý dostatečně silné pro toto rozhodnutí,“ řekl ve středu Právu Matula, který usnesení soudu obdržel v úterý.

Zmíněný majetek byl podle něj zajištěn jako náhradní hodnota za trestnou činnost a způsobenou škodu v kauze CS Fondů.

„Zajištění činilo do výše tří set miliónů korun,“ upřesnil Matula, kolik toho vlastně vrchní žalobci Tykačovi zabavili.

Vyšetřování pokračuje 

Vyšetřování prý ale bude nadále pokračovat, podle Matuly zatím není jasné, kdy skončí a zda to bude návrhem na podání obžaloby či opět zastavením Tykačova stíhání, jak už se to v minulosti jednou stalo.

V uvedené kauze byl v roce 1997 ze tří fondů převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice.

Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo, většina skončila na účtech v zámoří. CS Fondy do února 1997 ovládala Tykačova finanční skupina Motoinvest. Soudy již v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem mužům nepodmíněné tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám