Hlavní obsah

Muži, který zavraždil manželku a zastlal ji do postele, snížil soud trest o osm let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci snížil ve středu z třiceti na dvaadvacet let vězení trest Petru Golovi (40) z Pržna na Frýdecko-Místecku. Muž brutálně zavraždil svou o sedm let mladší ženu, kterou předtím několik let týral.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Gola u krajského soudu

Článek

Soudci tak částečně vyhověli jeho odvolání, v němž rozsudek krajského soudu označil za přísný. „Rozsudek byl změněn jen ve výroku o trestu,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Vyučený autokarosář ve svém odvolání k vrchnímu soudu tvrdil, že rozhodně neměl v úmyslu ženu usmrtit. Žádal, aby byl jeho čin posuzován jako zločin prosté vraždy a byl mu uložen přiměřený trest v rámci zákonné sazby 10 až 18 roků.

Ani senát vrchního soudu však neměl pochyb o tom, že vraždu Gola spáchal zvlášť trýznivým způsobem. „Bylo na místě uložit mu výjimečný trest, ale trest na samé hranici horní sazby by byl nepřiměřeně přísný,“ dodal Angyalossy. Trest si Gola odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Manželku dlouhodobě týral

K tragédii došlo loni 22. července při jedné z hádek. Žena se údajně vrátila opilá z restaurace a měla Golu urážet. Ten jí údery rukou, kopy a blíže nezjištěným předmětem s ostrým hrotem způsobil rozsáhlá zranění, jednalo se o tržné a řezné rány, zlomeniny s masivním krvácením a rozsáhlé roztržení jaterního laloku. Žena po několika hodinách zemřela.

Poté muž nechal ženu další čtyři dny zastlanou v manželské posteli, v domě, kde se volně pohybovaly čtyři nezletilé děti, které do ložnice vstupovaly i nahlížely. Pak se svěřil matce, se kterou mrtvou ženu společně uklidili do kotelny rodinného domu, a uprchl. Policisté po muži pátrali necelé dva týdny. Zadrželi ho v Klatovech, kde ho poznal číšník v jedné z restaurací.

Manželství bylo bouřlivé po celou dobu. Golovým se v roce 2011 narodila dvojčata. Spolu s nimi vychovávali i dvě děti z ženina prvního manželství. Muž měl svou manželku týrat již od února 2009. Opakovaně ji napadal údery pěstí i kopy do různých částí těla, a to i v přítomnosti nezletilých dětí. Již před čtyřmi lety jí zlomil žebra a natrhl ledvinu. Žena musela často vyhledávat lékařské ošetření, nedala však souhlas se stíháním manžela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám