Hlavní obsah

Viníci nehod stále častěji nechávají zraněné bez povšimnutí a ujíždějí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viníci dopravních nehod od nich letos ujíždějí častěji než loni. Většinou jde o poničení zaparkovaných aut, ale vypaří se i od karambolu, kde je zranění nebo úmrtí. A to už je na až šestiletý kriminál.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Řidiči často zaviní nehodu a ujedou, i když se dá předpokládat, že byl někdo zraněn. Ilustrační foto

Článek

„Stále častěji zaznamenáváme ujetí z místa dopravních nehod. Řidiči mnohdy zpanikaří a ujedou,“ uvedla Lenka Javorková z policie Zlínského kraje.

Její slova potvrzuje i strohá řeč celorepublikových čísel. Od letošního ledna do července viníci ujeli od 7591 nehod, což je v meziročním srovnání o 652 více (o 9,4 procenta) než loni ve stejném období. Nejčastěji se jedná o plechové škody. „Pokud je však na místě zranění, je důležité nezmatkovat a neprodleně poskytnout zraněnému první pomoc,“ upozornila Javorková.

„Co se zavinění týče, vždy záleží na konkrétní situaci, ne vždy je vinen řidič auta, pokud se jedná o přejetí chodce. Jenže se stává, že řidič srazí chodce, ten zůstane bez pomoci ležet zraněný na silnici, a pak ho ještě přejede další řidič,“ dodala Javorková.

Například mladík z Ostravy srazil před dvěma lety v Praze večer dívku u přechodu a způsobil jí mnohačetné zlomeniny, navíc vážné zranění plic. Ujel, ale pak se vrátil. Pozdě. Na místě již zasahovala záchranka, kterou dříve než sám viník zavolal svědek. „Odbočoval jsem a přehlédl jsem ji. Vůbec jsem jí v tom šeru neviděl. Navíc jsem tehdy nadýchal. Odseděl jsem si necelý rok,“ potvrdil dnes pětadvacetiletý muž.

Až šest let vězení

Na celkovém počtu nehod mají ti, co ujeli, 16procentní podíl. Při těchto střetech zemřelo za letošních sedm měsíců šest lidí a 470 bylo zraněno.

Například na Vsetínsku registrují během deseti let pět nehod, kdy někdo zemřel, ale viník ujel a stále je neznámý. Případy jsou však stále otevřené. Ujetí od plechů je na vztek poškozeného a na pokutu, ujetí od zraněného, to je ale už na kriminál.

Jedná se o trestné činy neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, kde hrozí až pět let vězení, či ublížení na zdraví z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví z nedbalosti nebo usmrcení z nedbalosti, kde je trestní sazba až do šesti let.

„Trestného činu neposkytnutí pomoci se může dopustit i svědek dopravní nehody, který bude jako spolujezdec, půjde nebo pojede kolem a neposkytne zraněnému potřebnou pomoc. Trestní zákon v tomto případě ukládá až dvouletý trest odnětí svobody,“ upřesnila Javorková.

Viník ujel, o pár ulic dál zastavil a ještě drze nahlásil, že jeho někdo naboural a zmizel.

Pokud se jedná jen o ťukanec s odhadovanou škodou do sto tisíc korun, není nikdo zraněn a nebyl poškozen majetek třetí strany (například svodidla), nemusí se volat policie. Stačí nechat poškozenému za stěračem lístek s kontaktem.

Naboural, ujel, a ještě hlásil, že je poškozený

Když viník od ťukance ujede a je vypátrán, může dostat ve správním řízení pokutu až pět tisíc korun.

To čeká i šedesátiletého výtečníka z Litoměřic, který se svým starším červeným Opelem Corsou v červnu očesal zaparkovaného VW Passata. Poškozený neváhal a ihned to oznámil přímo dopravce.

Zde zrovna měli na stole čerstvé oznámení řidiče rovněž červeného Opelu Corsy, který tvrdil, že ho někdo naboural a ujel. Policisté postavili auto k autu a porovnali důkazy.

Zjistili, že řidič opelu nevěnoval pozornost řízení, nabral zaparkovaný VW. Nejenže viník ujel, ale o pár ulic dál zastavil a ještě drze nahlásil, že jeho někdo naboural a zmizel.

Teď navíc musel zaplatit více než dvacetitisícovou škodu majiteli VW.

S tím, jak ve městech a na hlavních tazích přibývá obecních i soukromých kamerových systémů, a díky tomu, že se policii občas včas propojí na první pohled bezvýznamné informace, se tak někdy podaří viníky najít.

I když třeba jde jen o poničené auto se škodou několika desítek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám