Hlavní obsah

Lobbista Vybíral dostal podmínku za podplácení policisty

Právo, har

Lobbista František Vybíral (dříve ČSSD), známý z aféry „biolíh“ a tzv. Kubiceho zprávy, dostal za podplácení policisty osmnáctiměsíční podmínku s tříletým odkladem. Pravomocně o tom rozhodl v úterý odvolací Městský soud v Praze, sdělila Právu mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vybíral podle spisu předal v březnu 2006 nastrčenému policistovi půl miliónu korun. To odstartovalo zatýkání v kauze biolíh, která po čase vyšuměla do ztracena.

Vybíral platil za tři stránky falešného spisu, který měl být veden na jeho známého, podnikatele s realitami Miloše Červenku. Ten byl v kauze rovněž obžalován z podplácení, osvobodil ho však pravomocně již loni prvoinstanční soud. O tom, že chce lobbista policistu uplácet, podle soudu Červenka nevěděl.

Vedle toho Vybíral nabízel i 2,5 miliónu za možnost prostudovat celý spis a až sedm miliónů za to, že policista zajistí ukončení údajného prověřování. Vybíralovi za to obvodní soud uložil loni v červnu dvouletou podmínku s pětiletým odkladem, odvolací senát ho však poté pravomocně obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že policie jednala v rozporu s předpisy a Vybírala k předání peněz vyprovokovala.

Následně se ale do hry vložil Nejvyšší soud, který na základě dovolání nejvyššího státního zástupce verdikt zrušil a případ vrátil na městský soud.

Prokázána iniciativa obžalovaného

Předseda odvolacího senátu Jan Kareš v úterý uvedl, že se městský soud řídil názorem a pokyny Nejvyššího soudu.

„Zkrátka a dobře Nejvyšší soud řekl, že byla prokázána iniciativa ze strany obžalovaného, která nebyla vyprovokována policií. My se samozřejmě ukázněně tomuto právnímu názoru podrobujeme,“ citovala Kareše agentura ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám