Hlavní obsah

Žaloba: miliónový podvod měla zakrýt vražda

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Krajský soud v Plzni začal v úterý rozplétat případ Jiřího Hladíka (37) z Nýrska. Ten podle státního zástupce připravil svého známého Davida Přerosta (29) o víc než čtyři milióny korun vyplacených z pojistky za poškození zdraví při dopravní nehodě, a poté ho chtěl nechat zabít.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Hladík před soudem

Článek

Společně s Hladíkem usedl na lavici obžalovaných advokát Petr Čechura, který od pojišťovny peníze vymohl, ale místo Přerostovi je poslal na účet Hladíkovy firmy. Korunním svědkem obžaloby má být Martin Lazar, který měl Přerosta zavraždit.

„Hladík peníze vybral a za účelem umlčení Přerosta požádal Martina Lazara, aby ho zabil s tím, že tělo nesmí být nikdy nalezeno. Slíbil mu za to odměnu 600 tisíc korun, kterou později navýšil ještě o 200 tisíc korun,“ prohlásil žalobce Martin Rykl.

Jako důkaz o tom, že Lazar úkol splnil, chtěl po něm Hladík ukázat Přerostovu hlavu. „Lazar vyhledal Přerosta s tím, že mu hrozí nebezpečí, a poskytl mu ochranu. Když ale Hladík stále naléhal, obrátil se Lazar na policii,“ pokračoval žalobce.

Ta Hladíka zadržela v červnu a obvinila ho z podvodu a přípravy vraždy. Později policisté obvinili jako spolupachatele podvodu i advokáta Čechuru.

Případ začal dopravní nehodou

Příběh začal dopravní nehodou před šesti lety. Tehdy na Klatovsku havaroval opilý řidič Pavel Urban a Přerost jako spolujezdec karambol odnesl vážným zraněním. Za zdravotní újmu mu pojišťovna začala postupně vyplácet odškodnění.

Začátkem loňského roku se Hladík Přerostovi nabídl, že sežene advokáta, který zařídí, aby pojišťovna vyplatila odškodnění jednorázově. Koncem dubna přišlo do advokátní úschovny více než 4,5 miliónu korun, které Čechura poslal na číslo účtu, které mu poskytl Hladík.

„Vypracoval jsem smlouvu o výplatě peněz a předal ji Hladíkovi, aby to nechal Přerostovi podepsat a doplnil o číslo jeho účtu,“ řekl už dříve Čechura reportérovi Práva. Hladík mu pak dohodu vrátil, ale místo Přerostova účtu tam napsal číslo účtu na společnost Askalona, kde Čechura s Hladíkem v té době společně figurovali ve statutárních orgánech.

Právník si údajně strhl jen provizi

Na to Čechura reagoval tak, že Askalona měla dva bankovní účty. „Já měl přehled pouze o jednom kontu, ty peníze šly na to druhé, které spravoval Hladík,“ vysvětloval Čechura. „Já jsem si z té částky strhl pouze provizi za právní úkony vůči pojišťovně. Tím to pro mě haslo a víc jsem se o tu věc nezajímal,“ dodal Čechura.

Peníze z účtu Askalony k Přerostovi nedorazily. Hladík je vybral a není jasné, kde skončily. A to zřejmě chtěli vědět i dva krajští kriminalisté, kteří Hladíka po zatčení eskortovali z Klatov do Plzně. Jsou trestně stíháni za to, že během cesty údajně zajeli do lesa a z Hladíka pod různými výhrůžkami „páčili“, kam milióny ulil.

Svědek změnil výpověď

Další zvrat v případu nastal minulý měsíc, kdy korunní svědek obžaloby Martin Lazar navštívil notáře Michala Šilhavého a sepsal před ním prohlášení, ve kterém tvrdí, že si ho nikdo na vraždu nenajal, že si to celé vymyslel. Jako důvod uvedl, že Hladíkovi dlužil peníze a neměl mu je z čeho vrátit.

Notáři odevzdal také policejní odznak a průkaz, s pomocí kterého se vydával za policistu. Prohlášení podle svých slov učinil dobrovolně, vědom si všech následků, a to z důvodu odjezdu do zahraničí. V prohlášení uvedl, že nemůže posoudit, zda policista, kterého oslovil s tím, že měl být najat na vraždu Přerosta, tušil či věděl, že si vše vymyslel.

„Nicméně jsme následně podnikli veškeré kroky vedoucí k obvinění Jiřího Hladíka a v této fázi jsem byl ze strany policie instruován. Jelikož jsem měl informace z trestního spisu, svoji výpověď jsem vždy upravoval tak, aby obvinění mohlo být co nejvíce prokázáno,“ stojí v prohlášení.

„Očekával jsem, že bych mohl dostat od Davida Přerosta odměnu za pomoc při vyřizování pojistky. Proto jsem za ním šel, představil se mu jako policista a přesvědčil ho o tom, že ho chce Hladík nechat zavraždit,“ vysvětlil Lazar, kterého soud předvolal k výslechu na pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám