Hlavní obsah

Soud v kauze s Rathem přehrává další výslechy Salačové

Praha

Dalším dnem pokračuje v úterý u Krajského soudu v Praze projednávání kauzy poslance Davida Ratha a dalších deseti lidí obviněných z korupce. Stejně jako v předchozím dni budou promítány záznamy výslechů Ivany Salačové, která se ke korupci přiznala a figuruje v kauze jako spolupracující obviněná.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchody k soudu s Davidem RáthemVideo: Novinky

 
Článek

Policie zpovídala loni Salačovou třikrát a její výpovědi se lišily. Na to poukazují advokáti obviněných. Podnikatelka tvrdí, že její poslední výpověď je hlavní a konečná. Protokoly z výslechů jsou sice k mání v písemné podobě, soudce Robert Pacovský ale v úterý uvedl, že záznam přehrává zejména proto, aby byla vidět atmosféra při výsleších.

Účastnili se jich advokáti obviněných a provázejí je desítky jejich námitek vůči policejnímu postupu a zejména kladení otázek. Policistka musela právníky často napomínat, aby do výslechu nezasahovali.

Několikahodinové výslechy bude soudce přehrávat s největší pravděpodobností celé úterý a také ve středu. Pak se k nim bude Salačová znovu vyjadřovat a odpovídat na další otázky advokátů a soudu.

Advokáti hledají rozpory

Salačová v předchozích dnech před soudem již vypovídala a obhájci zbylých obviněných se zaměřili zejména na rozpory v tom, co říkala dříve. Podnikatelka popisovala, jak vypadal mechanismus upravených soutěží: podmínky tendrů se prý upravily na míru předem vybrané firmy a zbylé společnosti, které postoupily do dalšího kola, byly domluveným "křovím", aby výběrové řízení navenek vypadalo v pořádku.

Soudní výslech Salačové a dotazy advokátů začaly již minulý týden ve čtvrtek poté, kdy měl vypovídat Rath, ale omluvil se kvůli únavě. Pokračovaly ještě v pátek, ale Salačová požádala o přerušení výslechu, protože byla rozrušená. Na webu se prý v komentáři dočetla, že je "ženská na zabití" a autor se "diví, že ji nepřejelo auto". V pondělí se její výslech dokončil a soudce začal přehrávat videozáznamy.

Žalobce viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná proces s Davidem Rathem

Dnešním dnem zahájí Krajský soud v Praze několikaměsíční ostře sledované hlavní líčení s poslancem Davidem Rathem (býv. ČSSD). Společně s bývalým středočeským...

Výběr článků

Načítám