Hlavní obsah

Soud projednává přepadení podnikatele Papouška, vypadalo jako policejní razie

Právo, koc
Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud začal v pondělí projednávat případ loupežného přepadení litoměřického podnikatele Jaroslava Papouška. Šest mužů a dvě ženy čelí obžalobě z loupeže a porušování domovní svobody. Pět z nich čeká na verdikt soudu ve vazební věznici. Hrozí jim až 12 let vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na lavici obžalovaných v případu Papoušek usedlo šest mužů a dvě ženy.

Článek

Zloději vnikli do Papouškova domu loni v noci na 25. května, podnikateli se podařilo po potyčce jednoho z nich na místě zadržet, mladík ale brzy nato zemřel. Šlo o syna hlavního organizátora akce, který plánoval vyloupení dalších rodinných domů na Litoměřicku a Ústecku.

Gang měl podle obžaloby v úmyslu nejprve přepadnout a vykrást obchod vietnamského obchodníka u litoměřické tržnice. To se mu ale nepodařilo, protože v krámku bylo více lidí, než lupiči předpokládali, a tak se do akce nepustili.

Já jsem rozhodně nic neodnesl a pochybuji, že někdo jiný stihl něco odcizit.
Obžalovaný

S vidinou snadného „přivýdělku“ se ale nechtěli rozloučit, a tak na druhý den naplánovali vyloupení Papouškova domu, kde podle tipaře mělo být v trezoru uloženo až 10 miliónů korun.

Po vniknutí do domu měl podle obžaloby jeden z pěti útočníků přes Papouška přehodit peřinu, povalit na zem, mlátit ho pěstmi a kopat do břicha. Lehnout si na zem přinutili také podnikatelovou manželku. Manželům přišla na pomoc jejich dcera se svým přítelem, kterého jeden z útočníků udeřil pažbou plynové pistole do hlavy. Zloději si podle Papouška odnesli z jeho domu peníze, zbraně a klíče od automobilu, celkově mu tak údajně způsobili škodu zhruba za 240 tisíc korun.

Měli si myslet, že jde o zásah policie

To však obžalovaný Josef Crhák ve své dnešní výpovědi před soudem odmítl. „Já jsem rozhodně nic neodnesl a pochybuji, že někdo jiný stihl něco odcizit. Vše se odehrálo strašně rychle,“ řekl Crhák, jenž zároveň popřel, že by přes Papouška někdo z pachatelů přehodil deku a pak ho surově zmlátil, jak stojí v obžalobě.

„Při přepadení jsme se chovali tak, aby si Papoušek myslel, že jde o zásah policie, ze které měl mít údajně kvůli nekalým obchodům strach,“ dodal obžalovaný, který se podle svých slov zapletl se zločinem kvůli finančním problémům.

Papoušek s rodinou ani vietnamský obchodník, který měl být původně také přepaden, k soudu nepřišli. Podle soudce Jiřího Bednáře chtějí Papouškovi vypovídat jen za přítomnosti svého právníka, který má dovolenou. S obžalovanými se u soudu nechtějí setkat. Vyslýcháni proto budou v jiné místnosti a vše bude zvukem přenášeno k obžalovaným, aby jim mohli klást otázky.

Hlavní líčení je nařízeno do 16. srpna, pokračovat by mělo od 26. do 30. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám