Hlavní obsah

Zahradníci vypěstovali na jihu Moravy stovky rostlin marihuany

Právo, Miroslav Homola
Brno

Od semínka až do sklizně za tři měsíce. Takový pěstitelsky úspěšný cyklus se dařil dvěma mužům ve věku 47 a 41 let, kteří se ovšem se svými botanickými schopnostmi ve vesnici na jihu Moravy nikde nechlubili. A není se co divit. Cílem jejich mičurinského snažení totiž byla marihuana.

Kriminalisté odhalili pěstírny konopíVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Od minulého týdne se o květináče a perfektně vybavené pěstírny intenzivně zajímala policie. Účet za zřejmě dlouhodobé snažení udělá pro oba pěstitele soud. Může to být v podobě až tří let vězení.

„Po několikaměsíčním pátrání se nám podařilo odhalit dvě pěstírny marihuany v rodinných domech v Rohatci na Hodonínsku, odkud droga putovala nejen k odběratelům na Moravě, ale i na Slovensko,“ uvedl vyšetřovatel Vlastimil Jandera.

Foto: Policie ČR

Při domovních prohlídkách v rodinných domech obviněných mužů, kteří se sice navzájem znali, ale žádným způsobem spolu nekooperovali, si kriminalisté mohli připadat jako v botanické zahradě.

Uvnitř obydlí i na přilehlé zahradě našli rostliny konopí ve všech vývojových stadiích. Nechyběla ani úroda z nedávné sklizně, usušená a uskladněná v pytlích. K expedici bylo již připraveno tři a půl kila usušené trávy. Vzhledem k aktuálním cenám, které se na trhu s drogami pohybují od 60 do 250 korun za gram (záleží na odebraném množství) předpokládají policisté, že se zisk pěstitelů pohyboval ve statisících.

Odběratelé byli Slováci

Rostlin zajištěných při dvou domovních prohlídkách bylo na 250 kusů. Pokud by pachatelé sklidili a usušili i další várku, nastřádali by doma celkem zásobu téměř deseti kilogramů sušeného konopí.

Foto: Policie ČR

Obvinění se této činnosti věnovali řadu let a mezi jejich významné odběratele - šlo nejčastěji o překupníky, kteří zřejmě odebírali ve velkém, patřili Slováci. Pěstírny byly vybavené špičkovou technikou včetně klimatizace a osvětlení. S tím je spojená také vysoká energetická náročnost, která ovšem u obou mužů kontrastuje s oficiální roční spotřebou odběrných míst.

Ročně totiž skrblíci distributorovi elektřiny platili za odběr zhruba 1000 kilowathodin. „Skutečný odběr se však pohyboval u každého z domů s pěstírnou ve výši 10 000 kwh. za dva měsíce,“ doplnil policista. Mimo nepříjemností s policií tedy chamtivé pěstitele ještě čeká sankce od dodavatelů elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám