Hlavní obsah

Přepadával ženy a nutil je k sexu, šest let stráví za mřížemi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na šest let za mříže poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Martina Horvátha (18). Loni v závěru roku přepadával v Přerově ženy a s nožem v ruce pod pohrůžkou násilí po nich požadoval orální sex i peníze, přičemž u některých „uspěl“. Zároveň mu soud uložil ústavní ochranou sexuologickou léčbu.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Horváth u olomouckého krajského soudu

Článek

Soud Horvátha poslal do vězení za znásilnění, vydírání a loupež. Trest je ale při spodní hranici zákonné sazby, která činí pět až dvanáct roků. „Část deliktů spáchal jako mladistvý, je blízký věku mladistvému a navíc podle znalců byl ve stavu snížené příčetnosti, neboť trpí sexuální deviací. To vše jsme zohlednili,“ vysvětlil předseda senátu Vladimír Hednrych.

Verdikt KS ale zatím nenabyl právní moci, neboť jak obžalovaný, tak státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Jednu ženu donutil k sexu

Přerovský „fantom“ postupně od 18. listopadu do 22. prosince 2012 přepadl pět žen. Jednu znásilnil, u ostatních se mu to z nejrůznějších důvodů nepodařilo. Odradilo ho třeba to, když mu jedna z obětí řekla, že je několikanásobnou babičkou. Peníze získal rovněž pouze v jednom případě a to 300 korun.

Nejhůře dopadla žena, kterou přepadl loni 21. prosince. S kuchyňským nožem po ní nejprve požadoval „život nebo peníze“. Poškozená uvedla, že peníze nemá a nabízela mu svou tašku. Násilník ji uchopil za ruku, natlačil ji na roh domu a nakonec ji donutil k orálnímu sexu.

Ženám se omluvil

U ženy se kvůli tomu postupně objevila posttraumatická stresová porucha. Projevuje se pocity úzkosti, smutku, depresemi, poruchami spánku a somatickými obtížemi, přičemž to vše přetrvává dodnes.

Sám Horváth u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení se však doznal a svého jednání litoval s tím, že kdyby mohl, vše by vrátil. Ženám se zároveň omluvil.

Tvrdil, že od dvanácti let byl zavřený v dětských domovech, kde mu ženy chyběly. „Míval jsem s tím problémy. Když to na mě přišlo, musel jsem na záchod a udělat se tam,“ uvedl Horváth a dodal, že přijme jakýkoliv trest mimo vězení. „Udělám vše, abych za mříže nešel. Na to nejsem připraven a chci být se svojí rodinou. Už nikdy nic podobného nespáchám,“ prohlásil už dříve před policisty Horváth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám