Hlavní obsah

Na německé straně Šumavy hoří les, Češi jsou v pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrava

Správci šumavského parku dnes uzavřeli turistickou trasu z Pramenů na pěší hraniční přechod s Německem Siebensteinkopf (Sedmiskalí). Je to kvůli požáru na německé straně, asi dva kilometry od hranic. Němečtí hasiči s ohněm bojují od úterý a zásah potrvá nejméně do dnešního večera.

Foto: Pavel Pechoušek/ Národní park Šunmava, ČTK

Vrtulník monitoruje situaci v šumavských lesích

Článek

V pohotovosti je jednotka dobrovolných hasičů při správě národního parku v Čechách. V současných vedrech drží pracovníci Informační a strážní služby parku protipožární hlídky. Lesník z Modravy požár na německé straně v noci zaznamenal a nahlásil ho, řekl ve středu mluvčí parku Pavel Pechoušek.

V Německu hoří v oblasti hory Farrenberg, přibližně dva kilometry od české Velké Mokrůvky. Vzhledem k suchému počasí i k suchým pahýlům po kůrovcové kalamitě v místě hrozí rychlé šíření požáru.

Špatně přístupný terén

Podle Bavorského rozhlasu požár vypukl v nepřístupném lesním terénu Národního parku Bavorský les. K jeho zlikvidování byl proto nasazen hasičský vrtulník. Hořet začalo v úterý a nepříliš rozsáhlý oheň se téměř podařilo uhasit. Následně se ale na třech nebo čtyřech místech znovu objevil dým a pravděpodobně vítr plameny opět rozfoukal. Oheň se pak rozšířil zhruba na 5000 metrů čtverečních lesa.

Navzdory celodennímu úsilí se jej stále ještě nepodařilo úplně zlikvidovat. Podle krajského radního Klause Fehlera je problém ve žhavých uhlících pod povrchem země, které hasiči běžně hasí prudkým proudem vody přímo z hadic.

Kvůli nepřístupnému terénu je ale příjezd hasičských vozů vyloučen. Vrtulník se proto bude snažit do večera hasit zbytky požáru ze vzduchu. Pokud se mu to nepodaří, budou hasiči ve čtvrtek ráno rozhodovat o dalším postupu, uvedl Bavorský rozhlas.

"Lokalita, ve které v Bavorsku hoří, je v podstatě noční můrou hasičů. Kořenový požár v rašelinném podloží v lokalitě nedostupné hasičskou technikou jsou důvody, proč nebyl požár ještě uhašen," míní starosta Modravy Antonín Schubert. Podle něj je pro takový druh požáru hašení z vrtulníku zcela nevhodný způsob.

"Poslední zajímavostí je, že horečnaté rušení přístupových cest znamená, že bude sice vytvářen model divočiny, ale nebude tím zajištěna potřebná obslužnost území," dodal starosta.

Hasiči mají k ruce speciální techniku

Protipožární hlídky kontrolují v Čechách Šumavu kvůli extrémním vedrům a velkému suchu celý den i část noci. "Kontrolujeme všechna nouzová nocoviště na území parku a také místa, kudy každý den projde nejvíc turistů. Nebo místa, kde neukáznění turisté nejraději nocují načerno. Právě tady je nebezpečí vzniku požáru, například kvůli odhozenému nedopalku," doplnil náměstek ředitele parku Tomáš Fait.

Šumava je podle Faita místem se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. Letos proto vznikla z členů Informační a strážní služby speciálně proškolená jednotka dobrovolných hasičů se základnami v Modravě, Prášilech a ve Stožci.

Nejdůležitějším a také nejnákladnějším vybavením parkových hasičů jsou tři velkoobjemové hasicí cisterny pro hašení lesních požárů. Byly pořízeny z Integrovaného operačního programu. Zajištění plné funkčnosti hasičské jednotky musí být splněno do konce letošního roku, jinak hrozila parku milionová pokuta od státního požárního dozoru, dodal Pechoušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám