Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy bezdomovce křičel na soudkyni, poté se zhroutil

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Krajský soud v Liberci odročil hlavní líčení s čtyřiačtyřicetiletým Petrem Kudráčem, obžalovaným v případu uhořelého bezdomovce. Obžalovaný se po svém emotivním vystoupení roztřásl, začal omdlévat a nakonec se zhroutil. Musela mu být poskytnuta lékařská pomoc.

Obžalovaný křičel na soudkyni, pak si vyžádal lékařeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Kudráč od počátku procesu hlasitým způsobem odmítá obžalobu, která ho viní z toho, že v srpnu 2011 v noci pod silničním mostem v Liberci-Rochlici surově zbil dvaašedesátiletého bezdomovce a okradl ho o 200 korun.

To je všechno lež, co si na mě vymysleli. Nebudu sedět za někoho dlouhý roky.
Obžalovaný

Tělo bezdomovce bylo nalezeno ohořelé, za jakých okolností se tak stalo, není jasné, ale pitva bezprostřední příčinou smrti stanovila úrazový šok způsobený brutálním napadením. Kudráčovi za loupež a těžké ublížení na zdraví hrozí až 16 let vězení. Pokud by soudní senát posoudil čin jako vraždu, mohl by být potrestán až 18 lety vězení.

„To je všechno lež, co si na mě vymysleli. Nebudu sedět za někoho dlouhý roky,“ křičel Kudráč v soudní síni. Nervy na uzdě neudrželi ani příbuzní, kteří na jeho slova hlasitě reagovali. Poté eskorta obžalovaného odvedla a případ byl odročen na září.

Soudkyně obžalovaného napomínala

„Museli jsme volat vězeňského lékaře. Obžalovaný dostal medikamenty na útlum. Problémy jsou psychického rázu,“ vysvětlila odročení případu předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová. Ta musela obžalovaného mírnit a napomínat opakovaně už od začátku hlavního líčení. Jednou musela dokonce kvůli chování obžalovaného nechat vyklidit i soudní síň.

Kudráč bezdomovce znal. Pomáhal mu a občas mu prý nosil jídlo. Starší muž, žijící převážně pod mostem, měl totiž vážně nemocné nohy a mohl se pohybovat pouze po čtyřech nebo se plazil.

Osudnou noc ale Kudráč chtěl po bezdomovci peníze na pivo. Neuspěl, tak si je vzal násilím. Jen těžko se bránící bezdomovec, kterému obžalovaný sebral 200 korun,  Kudráčovi během nadávání pohrozil, že udá jeho syna, který byl v té době na útěku z výchovného zařízení. To Kudráče podle obžaloby rozčílilo a bezdomovce surově zbil. Způsobil mu tříštivé zlomeniny obličeje a další vážná poranění hlavy a hrudníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám