Hlavní obsah

Postrach přerovských žen stanul před soudem

Právo, Petr Marek
Olomouc

Případ Martina Horvátha, který loni v závěru roku přepadával v Přerově ženy a s nožem v ruce pod pohrůžkou násilí po nich požadoval orální sex a peníze, přičemž u některých „uspěl“, začal ve středu projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Horváth u olomouckého krajského soudu.

Článek

Přerovský fantom postupně od 18. listopadu do 22. prosince 2012 přepadl pět žen. Jednu znásilnil, u ostatních se mu to z nejrůznějších důvodů nepodařilo. Odradilo ho třeba to, když mu jedna z obětí řekla, že je několikanásobnou babičkou. Peníze získal rovněž pouze v jednom případě.

Nejhůře dopadla žena, kterou přepadl loni 21. prosince. S kuchyňským nožem po ní nejprve požadoval „život nebo peníze“. Poškozená uvedla, že peníze nemá a nabízela mu svou tašku. Násilník ji uchopil za ruku, natlačil ji na roh domu a nakonec ji donutil k orálnímu sexu.

Nešťastnice z toho utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu projevující se pocity úzkosti, smutku, depresemi, poruchami spánku a somatickými obtížemi, přičemž to vše přetrvává dodnes.

Udělám vše, abych za mříže nešel. Na to nejsem připraven a chci být se svojí rodinou.
Obžalovaný

„Začal tím, že po mě chce peníze. Když si vzal z mé peněženky 300 korun, myslela jsem, že je po všem a odejde. Jenže on požadoval orální sex. Naštěstí, v důsledku mé aktivní obrany neuspěl. Zážitek to byl ale velmi stresující,“ vypověděla jiná z jeho obětí.

V dětském domově mu chyběly ženy

Sám Horváth u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení se však doznal a svého jednání litoval s tím, že kdyby mohl, vše by vrátil. Ženám se zároveň omluvil.

Tvrdil, že od dvanácti let byl v dětských domovech a výchovných ústavech, kde mu ženy chyběly. „Míval jsem s tím problémy. Když to na mě přišlo, musel jsem na záchod a udělat se tam,“ uvedl Horváth a dodal, že přijme jakýkoliv trest mimo vězení.

„Udělám vše, abych za mříže nešel. Na to nejsem připraven a chci být se svojí rodinou. Už nikdy nic podobného nespáchám,“ prohlásil už dříve před policisty Horváth.

Jednání bude pokračovat i ve čtvrtek, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám