Hlavní obsah

Do krabice od vína podstrčila peníze policie, spekuloval Rath u soudu

• Aktualizováno

Poslanec David Rath před Krajským soudem v Praze v první den přelíčení obvinil ze spiknutí proti sobě náměstka šéfa žalobců Igora Stříže a vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Řekl, že od ní vedou linky k bývalému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Mluvil o tom, že údajné spiknutí mělo za cíl jeho, jako kritického opozičního politika, odstranit. Rath je obviněn z korupce a už více než rok je ve vazbě. V případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení.

David Rath přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

17:04 - Zhruba po čtyřech hodinách David Rath ukončil svůj proslov. Soudce Robert Pacovský ukončil dnešní přelíčení. Pokračovat bude ve čtvrtek od 8.45. Vážení čtenáři, spolu s hlavním líčením končí i on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

16:57 - Soudce Pacovský avizuje konec dnešního přelíčení po 17. hodině. Upozornil na to Davida Ratha, aby nemusel jeho proslov přerušit v polovině.

16:48 - Rath dále pokračuje v popisu mechanizmu zadávání veřejných zakázek na středočeském krajském úřadu. Úředníci, kteří se podíleli na veřejných zakázkách, jsou podřízeni řediteli krajského úřadu a podle Ratha hejtman v tomto případě nemá žádný vliv.

16:39 - „Zakázky chodívaly ze schváleného fondu investic. Schválené musely být všemi 66 zastupiteli. Teprve potom o nich mohla jednat rada,“ vrací se Rath k veřejným zakázkám.

16:36 - Rath popisuje pravomoci a povinnosti hejtmana. Většina obhájců sedí s podepřenou hlavou.

16:29 - Ve své výpovědi se Rath posunul k tomu, jak jednotlivé zakázky z jeho pohledu probíhaly.

16:25 - Rathův proslov je zhruba v první čtvrtině. Celková obžaloba má 88 stran. On je nyní zhruba u 15. strany obžaloby.

16:20 - Rath také popřel, že by převzal úplatek 666 666 korun za vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici. Tuto částku prý nikdy neviděl, maximálně mu připomíná ďáblovo číslo. Poznámce se pousmáli i obhájci.

16:15 - Podle Ratha obžaloba neuvádí žádnou zmínku z policejního spisu ani v případu kolínské nemocnice. Nevyplývá z toho tedy, že by do veřejné zakázky nějak zasahoval. Nákup vybavení neřídil Kott s Pancovou, ale ředitel kolínské nemocnice.

16:09 - David Rath hovoří více než tři hodiny. Na obhájcích i pětičlenném senátu je vidět únava. U krajského soudu dnes není naplánován jiný proces. Hlavní líčení tak bude končit kolem 17. hodiny.

16:03 - Rath znovu opakuje, že Středočeskému kraji nevznikla žádná škoda. Podle něj to plyne i ze slov zástupce kraje, který se před soudem vyjádřil ráno.

16:00 - Rath přeskakuje ve výpovědi z jedné části na druhou. Znovu se vrací k zadávání veřejných zakázek.

15:57 - „Do krabice jsem se nedíval, na nic jsem v ní nesahal, nemůžou tam být tedy moje otisky,” řekl Rath. Spekuluje, že do krabice od vína mohla peníze podstrčit policie. Dále popsal, jak probíhalo jeho zatčení před domem Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy.

15:52 - Postupně se dostává k nejznámější části se sedmi milióny a krabicí od vína. Podle Ratha je tato kauza policejní manipulací. Podle něj část odposlechu ohledně krabice někdo přestříhal. Spekuluje, že mu někdo podstrčil špatnou krabici.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý náměstek ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Petr Kott u Krajského soudu v Praze

15:49 - Rath se hájí tím, že zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku předkládala jeho tehdejší náměstkyně Zuzana Moravčíková, která nyní stojí v čele Středočeského kraje. Nechápe, jak mohla být zakázka uměle navýšena. „Ve spise není uvedený žádný důkaz, že bych někde s někým seděl a domlouval se. Obžaloba neukazuje na konkrétní místa a osoby.”

15:38 - Zájem veřejnosti a médií po polední pauze značně opadl. Z přeplněné místnosti na začátku soudního jednání je nyní zaplněna pouze polovina míst.

15:32 - Rath zopakoval, že k zadávací dokumentaci veřejných zakázek neměl přístup. „Neměl jsem k tomu mozkovou kapacitu.“

15:28 - „Podle obžaloby po vzájemné dohodě Pancové s Kottem jsem si měl nechat slíbit částku 22 miliónů korun. Nezakládá se to na pravdě, ve spisu jsem o tom nenašel žádný důkaz,“ uvádí Rath.

15:19 - “Většina investic byla naplánována ještě před tím, než jsme já nebo doktorka Pancová přišli na Středočeský kraj," řekl Rath. Odmítá plánování předražených zakázek.

15:04 - K odposlechům dále uvedl: „Neodpovídají přepisy, je to přeházené. Vyplývá z toho jen, že někdo manipuloval s veřejnými zakázkami. Je to potvrzeno i znaleckým posudkem.“

15:01 - Rath pokračuje v citování posudků, podle kterých byly podmínky zakázek pro vybavení nemocnic ve Středočeském kraji v pořádku. Přišla řeč i na téma odposlechů, u kterých kritizuje jejich rozsah.

14:54 - Soudce Robert Pacovský ještě před pokračováním výslechu obžalovaného uvedl, že žádost, aby se David Rath mohl zúčastnit dnešního hlasování Poslanecké sněmovny, byla soudu doručena v úterý. Soud ji tak nestihl projednat.

14:43 - David Rath míří k řečnickému pultíku a bude pokračovat ve své výpovědi.

14:42 - Obžalované přivedli do soudní síně a sundali jim želízka. Přerušené hlavní líčení pokračuje.

13:20 - Soudce přerušil Rathův proslov. Vyhlásil přestávku a jednání bude pokračovat od 14.30.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalá ředitelka Oblastní nemocnice Kladno Kateřina Pancová odchází z jednací síně Krajského soudu v Praze.

13:18 - Rath při svém proslovu také míří pohledem ke svým obhájcům. Ti ho bedlivě poslouchají, občas se usmějí.

13:09 - Rath se přesunul ke znaleckému posudku ohledně domova důchodců a Niederleho pavilónu v kladenské nemocnici. Znalecké posudky jsou podle něj nepřesné. Znalecké posudky podle Ratha nedokazují, že by byly zakázky předražené.

13:02 - Rath rozebírá znalecký posudek od Středočeského kraje, který se týká zámku v Bustěhradě a prací na rekonstrukci exteriéru a interiéru. Podle obžalovaného tato zakázka nebyla předražená. Deklaruje to i konstatování znalce, že je cena obvyklá.

12:55 - Obžalovaný David Rath se vyjadřuje ke kriminálním kauzám v poslední době. Srovnává se s aktéry kauz se slovy, že není tak nebezpečný. Projev Ratha trvá přes hodinu. Vyjadřuje se k jednotlivým znaleckým posudkům.

12:48 - Rath se také vyjádřil k tomu, že mu nebyla umožněna účast na dnešním hlasování o důvěře vlády. „Vládu Jiřího Rusnoka bych býval podpořil.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath je odváděn ze soudní síně

12:39 - Rathův projev je rázný a sebejistý. Předseda senátu ho poslouchá s upřeným výrazem.

12:37 - Rath se obrací k soudu se slovy, že v jeho případu je již jasno. „Neměli byste mě titulovat obžalovaný, ale rovnou odsouzený, protože myslím, že u vás už jsem za odsouzeného,” řekl.

12:31 - Bývalý ministr zdravotnictví Rath se během své řeči občas otáčí k novinářům s řečnickou otázkou.

12:23 - „Jsem vedlejším produktem „hurá akce“. Tato kauza má potenciál poškodit sociální demokracii,“ pokračuje obžalovaný Rath.

12:21 - Stejně jako to, že by se pod jeho postelí objevily desítky miliónů korun, odmítl i to, že by policie našla samopal: "Byla to hračka syna."

12:19 - „Vše velmi vyhovuje celé řadě lidí, hlavně některým politikům. Zbavit se sarkastického, někdy agresivního Ratha a lidsky ho vyřídit,“ uvedl Rath. „Byl tehdy spokojený tehdejší premiér Petr Nečas. Všem se to velmi hodilo. Bradáčová na tom udělala kariéru,“ dodal.

12:15 - Rath se místy detailně vyjadřuje k jednotlivým skutkům kauzy. „To, že se u mě našlo pod podlahou několik miliónů korun, je dezinformace. Vše je navyšováno. Kauza je mediální bublinou.“

12:11 - Rath poukazuje na údajné propojení státních zástupců a policistů. Ohání se i vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, která byla podle něj napojena na bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

12:06 - Korupce podle něj existuje stejně jako jinde ve světě. U nás se však tento problém nafukuje. „Příslušníci nové justice v tom vycítili příležitost, jak udělat kariéru.“

12:02 - Podle Ratha přerostlo občanské mínění ve frustraci a nenávist. Vláda si je toho podle něj vědoma a začala hledat viníka. „Vždy, když se společnost cítila frustrována, vládnoucí garnitura přišla s náhradním cílem. Teď se jím stal boj s korupcí.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vojtěch Veverka, obhájce obžalované ředitelky a jednatelky stavební firmy FISA ze Slaného Ivany Salačové. Soud předvolává 78 svědků.

11:58 - Rath mluví převážně zpaměti. Možnosti výpovědi chce využít v plné míře, plánuje ji na tři dny.

11:53 - „Byli jsme v nesprávný čas na nesprávném místě. Pokud hledáte viníky, lze těžce identifikovat aktéry, kteří se na tom podíleli,“ řekl Rath. Skandálů v ČR je podle něj celá řada. Například uvádí skandál s privatizací Mostecké uhelné, Škodovky v Plzni, Letouny Casa, Opencard.

11:49 - David Rath si u řečnického pultíku ještě před výpovědí postěžoval na své vazební stíhání. „Beru jako velmi brutální nátlak situaci, že jsem 15 měsíců v kriminále.“

11:47 - Nyní se dostal ke slovu obžalovaný David Rath. Má právo vyjadřovat se ke všem skutečnostem, které mu jsou kladeny za vinu.

11:45 - Pancová se hájí podobně jako Kott. "Výběrová řízení jsem nebyla schopna ovlivňovat."

11:44 - Kott uvedl, že se cítí nevinný. „Technicky ani nešlo uvedené skutky spáchat. Výnosy z údajné trestné činnosti nejsou reálné.“ Dále nechce vypovídat ani na dotazy. Kateřina Pancová souhlasí s velmi krátkou výpovědí. Na dotazy není ochotna odpovídat.

11:41 - Soudce Pacovský před výslechem Kotta poučil. Ten uvedl, že vypovídat bude pouze krátce.

11:37 Hlavní líčení je znovu zahájeno. Pokračovat bude výslechem obžalovaných. Nejdříve bude vyslechnut obžalovaný Petr Kott.

11:00 - Soudce vyhlásil dvacetiminutovou pauzu.

10:59 - Zástupce ministerstva pro místní rozvoj před soudem sdělil, že požadují po některých obžalovaných úhradu ve výši 56 miliónů korun.

10:57 - Státní zástupce nepřečetl odůvodnění obžaloby. Rathův obhájce Roman Jelínek požadoval přečíst aspoň část. Soudce to zamítl.

10:56 - Přestože Rathovi hrozí nejvyšší trest ze všech obžalovaných, je obžalován jen ze spáchání jednoho trestného činu - „Pokračujícího zločinu přijetí úplatku“.

10:48 - Skončilo čtení obžaloby.

10:47 - David Rath poslouchá obžalobu sehnutý. Lokty se opírá o kolena.

10:43 - Žalobce Jirát čte trestné činy, kterých se měli obžalovaní dopustit. Čtení obžaloby by se tak mělo blížit ke konci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaný jednatel společnosti HOSPIMED Jindřich Řehák (uprostřed)

10:38 - Jirát čte obžalobu déle než hodinu. Senát je pětičlenný. Statní zástupce opakuje, na kolik peněz si obžalovaní přišli.

10:32 - Žalobce se dostává k Evropské unii, která byla v celém procesu poškozena. Pokud by se obžalovaným podařilo uskutečnit všechny zakázky, vznikla by škoda na 315 miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Soudce Robert Pacovský (uprostřed) na lavici soudců Krajského soudu v Praze

10:30 - Obžaloba, kterou podal státní zástupce Petr Jirát, obsahuje spis rozdělený do více než 100 svazků. Vyslechnuto má být asi 80 svědků.

10:21 - Žalobce ve spisech přešel k fungování kladenské nemocnice. Pancová s Kottem rozhodovali o činnosti a řízení veřejných zakázek. Fungovali jako zadavatelé. Dopředu se dohadovali, kterému žadateli zadají veřejnou zakázku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva advokáti Lukáš Jelínek, Adam Černý a Tomáš Sokol na lavici obhájců u Krajského soudu v Praze

10:17 - Hlavní líčení zaznamenávají na archy papíru i dva kreslíři. Jeden na papír kreslí hlavní aktéry kauzy, druhý zaznamenává atmosféru v síni.

10:09 - David Rath si pročítá obžalobu, chvílemi diskutuje s Kottem a nad obsahem obžaloby kroutí hlavou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jednatelka jedné ze stavebních firem Ivana Salačová

10:07 - Žalobce se nyní dostal k zakázce na vybavení domova důchodců v pavilonu kladenské nemocnice.Obžalobu čte velmi rychle a detailně.

10:04 - Středočeskému kraji vznikla podle žalobce jednáním obžalovaných škoda asi 16 miliónů korun.

10:03 - Policisté na zabavených bankovkách našli otisky prstů obžalovaných. Kromě Kotta a Pancové byly nalezeny také otisky šéfa společnosti Puro - Klima Martina Jireše na obálkách, které byly nalezeny u Kotta a Pancové.

9:57 - Státní zástupce Jirát čte zhruba půl hodiny obžalobu. Rath, Pancová a Kott poslouchají a působí klidně. Pancová se občas otáčí směrem k veřejnosti.

9:56 - Ředitelka firmy FISA předávala úplatek Pancové a Kottovi. Pancová a Kott celou akci řídili. Zprostředkovávali kontakty. Například obžalovaného Pavla Drážďanského.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vpředu zleva obžalovaní bývalý náměstek ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Petr Kott, bývalý středočeský hejtman David Rath a bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová v jednací síni Krajského soudu v Praze.

9:45 - Jirát mluví o nakládání s penězi mezi ing. Salačovou a Kovandou.

9:44 - Rath schvaloval všechny materiály k investičním akcím. Následně je předkládal radě Středočeského kraje.

9:42 - Podle obžaloby slíbili Pancová s Kottem Davidu Rathovi 22 miliónů korun. Následně získal hotovost ve výši 16 miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zprava obviněná bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, bývalý středočeský hejtman David Rath a bývalý náměstek ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Petr Kott v jednací síni.

9:40 - "Dohodli se, že pro sebe a Davida Ratha vyžádají deset procent vysoutěžené ceny, kterou si rozdělí," dodává žalobce Jirát k zakázce pro firmu ML Compet.

9:36 - Podle státního zástupce Pancová a Kott rozhodovali o chodu investic na základě smluv mezi nemocnicemi ve Středočeském kraji. “Dohodli se, kterému soutěžiteli sjednají výhodu,“ uvedl Jirát.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

David Rath před začátkem hlavního líčení u Krajského soudu v Praze.

9:27 - Státní zástupce Petr Jirát začal číst obžalobu, což podle předběžných odhadů potrvá déle než hodinu.

9:26 - Porada obžalovaných s obhájci skončila. Předseda senátu zahájil hlavní líčení v korupční kauze, v níž hlavními aktéry jsou David Rath, Kateřina Pancová, Petr Kott a dalších deset lidí. Z hlavního líčení se ze zdravotních důvodů omluvila pouze Lucia Novanská.

9:20 - David Rath působí klidně. S rozvahou hovoří s obhájci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ředitel stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský (uprostřed) přichází do jednací síně.

9:19 - Soudce dal prostor pro jednání obhájců s klienty.

9:18 - Proces s Davidem Rathem začal. 

9:16 - Manželka Davida Ratha se hlavního líčení nezúčastní. Předseda senátu přerušil pořizování obrazových záznamů a vyzval kameramany, aby opustili jednací síň.

9:14 - Ratha, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta přivedli do soudní síně. David Rath přišel s relativně dobrou náladou. Směrem k veřejnosti se pousmál.

9:03 - Veřejnost je vpuštěna do soudní síně. Místa jsou plně obsazena. Kamery zůstávají zatím před místností.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obhájce Petra Kotta a Kateřiny Pancové Tomáš Sokol čeká na chodbě Krajského soudu v Praze.

8:46 - Líčení by mělo každou chvíli začít. Chodba před jednací síní se zaplnila desítkami novinářů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

O soud s Davidem Rathem je velký zájem. Na snímku je tlačenice na chodbě před jednací síní.

8:27 - Zaměstnanec Poslanecké sněmovny rozdal novinářům před soudní síní Rathovo prohlášení. V něm poslanec píše, že se cítí nevinný. "Já osobně se v tomto boji nevzdávám! Budu bojovat do poslední chvíle, neboť to není jen soud o opozičním politikovi Rathovi, ale o této zemi, o respektu k lidské svobodě, o tom, zda budeme policejním státem, nebo zemí, kde orgány činné v trestním řízení i justice dodržují zákony a nezneužívají je ke svým mocenským hrátkám," píše se v Rathově prohlášení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kateřina Pancová s eskortou vchází do budovy Krajského soudu v Praze.

8:24 - Před největší soudní síní Krajského soudu v Praze je natlačeno kolem 70 lidí čekajících na hlavní líčení. Kapacita místnosti je 60 míst.

Foto: Michal Doležal, ČTK

David Rath s eskortou přichází k soudu

8:14 - Do soudní budovy přišel i herec a režisér Jan Kačer, který se letos na jaře za Ratha zaručil. K soudu dorazila i eskorta s Rathem

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jeden z obviněných Petr Kott s eskortou vchází do budovy Krajského soudu v Praze.

8:10 - Předvoláno je 78 svědků. Státní zástupce Jirát Právu řekl, že žaloba jich navrhla 45.

8:08 - Kamery budou na jednání vpuštěny jen za začátku, poté se budou pořizovat pouze kresby.

8:01 - Samotné přelíčení by mělo začít v 8:45

Už kolem sedmé hodiny ráno vyrazila z ruzyňské věznice eskorta s Davidem Rathem. Společně s bývalým středočeským hejtmanem zasedne na lavici obžalovaných dalších deset mužů a žen, kterým budou po ruce takřka dvě desítky obhájců.

Ratha a jeho deset spoluobviněných viní žalobce z přijetí úplatku a dalších korupčních činů. Rath byl zadržen loni v polovině května v Rudné u Prahy před domem Petra Kotta a Kateřiny Pancové, kteří v kauze rovněž figurují. Rath měl u sebe v krabici od vína několik miliónů korun. Další milióny pak policie nalezla v jeho domě a v domě Pancové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám