Hlavní obsah

Pravicoví radikálové prošli Vítkovem, policie zadržela tři lidi a zbraně

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Ostře sledovaná demonstrace svolaná extremisty z hnutí Čeští lvi do Vítkova na Opavsku v sobotu po 16. hodině oficiálně skončila. Na náměstí Jana Zajíce v centru města přišlo 300 lidí. Po skončení shromáždění policie několika desítkám účastníků zabránila, aby se dostali k protidemonstraci občanských aktivistů. Při kontrolách zabavila zhruba dvacítku zbraní.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policie v sobotu odpoledne zabránila několika desítkám demonstrantů proniknout k účastníkům druhého shromáždění. V parčíku v Husově ulici se sešlo několik desítek Romů. Na snímku policejní dohled nad akcí.

Článek

„Jsem spokojen s průběhem, nedošlo k žádným excesům. To, co se domluvilo, bylo splněno,“ potvrdil vítkovský starosta Pavel Smolka.

„Někteří chápou, že něco umíme vyřešit a že na něco jsme krátcí, někteří to bohužel nechápou,“ uvedl na adresu účastníků demonstrace.

Pouze mírnější konflikty

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel po skončení akce sdělil, že ve Vítkově bylo nasazeno zhruba 200 policistů. „Na dopravních filtrech bylo zkontrolováno 220 osob a bylo jim zadrženo 22 zbraní, jednalo se o různé sečné nebo úderné zbraně typu basebalových pálek a kovových tyčí,“ popsal a dodal, že počet policistů korespondoval s počty osob, které se po Vítkově pohybovaly.

„Došlo k mírnějším konfliktům narušování veřejného pořádku, při kterých byly zadrženy tři osoby, k vážnějším konfliktům nedošlo,“ ujistil Kužel.

Foto: Pavel Karban, Právo

Šéf Strany rovných příležitostí (SRP) Štefan Tišer promlouvá na shromáždění občanských aktivistů.

I když demonstrace skončila, policisté budou ve Vítkově i nadále. A to potud, jak řekl krajský policejní ředitel, dokud se po městě budou pohybovat osoby, které demonstraci organizovali nebo se jí zúčastnili.

150 lidí pochodovalo městem

Shromáždění na náměstí začalo proslovy představitelů z hnutí Čeští lvi. Mezi přihlížejícími bylo zhruba 150 zástupců „různých zájmových skupin”, kteří do města přijeli z různých částí České republiky, řekl novinářům ředitel moravskoslezské policie Kužel.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Na všech vjezdech do Vítkova na Opavsku prováděli policisté kontroly kvůli svolanému shromáždění.

„Tato akce v žádném případě není protiromská nebo rasistická. Kriminalita je jen jedna. Všichni by měli být postihováni jedním metrem,” řekl podle ČTK na úvod účastníkům shromáždění pravicových extremistů Pavel Matějný ze skupiny Čeští lvi.

Pochod demonstrantů ve VítkověVideo: Pavel Karban, Právo

Před 16. hodinou pochodovalo zhruba 150 lidí napříč městem. Kromě občasných pokřiků „Čechy Čechům” probíhala akce v poklidu a zhruba po dvou hodinách se účastníci vrátili zpátky na náměstí Jana Zajíce a shromáždění oficiálně ukončili.

Policie ve Vítkově zabránila radikálům proniknout k protidemonstraci aktivistůVideo: Pavel Karban, Právo

Několik desítek účastníků se po skončení pochodu vydalo do Husovy ulice, kde v parku zároveň běžela protidemonstrace občanských aktivistů. Policie jim ale projít nedovolila a došlo k drobným potyčkám s policisty.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policisté se přetlačují s jedním z protestujících.

Shromáždění občanských aktivistů svolala Strana rovných příležitostí (SRP). Začalo už ve 12 hodin a SRP ji nazvala Happeningem pro dobré soužití. Sešlo se tam několik desítek lidí. Proslovy doplňovali živou hudbou.

Policejní hlídky kontrolovaly všechny přístupové cesty do města, ve vzduchu létal policejní vrtulník.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace ve Vítkově

Kolik bude sobotní opatření ve Vítkově stát, se prý ukáže až po skončení všech policejních operací. „Řádově se bude jednat o jednotky miliónů korun,“ dodal s tím, že policisté mají zmapováno, že do města míří na obě demonstrace stovky lidí. Jsou mezi nimi i ti, co organizovali nebo se účastnili nedávných protiromských demonstrací v Duchcově nebo Českých Budějovicích.

Foto: Pavel Karban, Právo

Akce v parku ve Vítkově

Ve Vítkově si s nepřizpůsobivými zatím poradili

Podle starosty Vítkova Pavla Smolky nešlo ohlášenou demonstraci zakázat, protože její ohlašovatelé splnili všechny podmínky. Dodal, že i ve Vítkově jsou samozřejmě problémy s nepřizpůsobivými obyvateli. „Ale řešíme je, a zatím nepřekročili takové meze, abychom si s nimi nedokázali poradit,“ řekl starosta.

Náměstek hejtmana Josef Babka (KSČM) věřil, že sobota bude ve Vítkově horká jen díky slunci. „Znervózňuje mě ale, že na místě, kde došlo před několika lety k útoku na romskou rodinu, se něco takového koná,“ poznamenal. Na mysli měl více než čtyři roky starý případ, při kterém skupina žhářů vhodila zápalné lahve do domu, který obývala romská rodina. Při požáru se zranili tři lidé, nejvážněji tehdy dvouletá Natálka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám