Hlavní obsah

Stovky zhrzených urputně pronásledují své bývalé lásky

Právo, Jindřich Ginter

Stovky zhrzených, převážně mužů, se nesmíří s rozchodem. Své bývalé lásky dále soustavně dnem i nocí pronásledují tak neodbytně, až skončí na policii. Například jednačtyřicetiletý muž z Rakovnicka poslal o téměř polovinu mladší expartnerce během čtyř měsíců od letošního dubna do července 750 SMS plných proseb a nenávisti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jednalo se o urážlivé a obtěžující zprávy. Kromě toho jí třicetkrát volal, přestože mu žena (22) ze Žatce opakovaně sdělovala, aby ji už nekontaktoval. Obviněn byl z trestného činu nebezpečného pronásledování. Hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden rok,“ řekla Jaromíra Střelcová z policie Louny.

Rozhodně přitom nejde o ojedinělé situace. Jen za loňský rok policie evidovala 485 případů nebezpečného pronásledování, za což bylo stíháno 321 osob, z toho 38 žen.

Každodenně v jakoukoliv denní i noční hodinu zasílal obviněný své bývalé přítelkyní několik SMS, v nichž vyznával lásku a žádal, aby se k němu vrátila

Kromě toho ze statistik vyplývá, že někteří mají k neúnosnému nahánění druhých až patologické sklony. I když si za to minimálně už jednou odkroutili trest, po čase si najdou další novou oběť svého stíhání a chorobně vlastnické touhy. Téměř čtvrtinu stíhaných totiž tvořili recidivisté. Řada situací, z nichž mrazí, se přitom mnohdy k policii ani nedostane.

Za dva měsíce pekla pět měsíců natvrdo

Od ledna do června bylo již nahlášeno dalších 284 případů nebezpečného pronásledování, což pro letošek naznačuje vzrůstající tendenci. Tyto případy se také dostávají pod hlavičku trestného činu omezení osobní svobody. Loni jich bylo policii oznámeno 260.

O dvou kauzách, kdy už obavy o život obětí pronásledování měly závažné opodstatnění, rozhodoval letos rovněž Nejvyšší soud. V obou případech jednoznačně zamítl dovolání odsouzených, stejně jako předtím soudy nižších instancí zamítly odvolání pachatelů.

„Každodenně v jakoukoliv denní i noční hodinu zasílal obviněný své bývalé přítelkyní několik SMS, v nichž vyznával lásku a žádal, aby se k němu vrátila, ale následně ženu napadal vulgárními výrazy, vyhrožoval jí mafií,“ popsala v rozhodnutí z letošního března předsedkyně senátu Nejvyššího soudu Danuše Novotná případ souzený v Brně.

Po měsíci jde do tuhého
Pár emotivních, prosících či vzteklých SMS poslaných po rozchodu druhé straně ještě nebezpečným pronásledováním není. Znakem trestného činem je dlouhodobost bombardování. V praxi se jedná alespoň o čtyři týdny.
Podle psychologů a odborníků na domácí násilí bývá závažnost většiny případů hlubší, než nezasvěcení lidé tuší. Zpravidla totiž nejde jen o posílání nepříjemných SMS, kterému lze čelit změnou čísla.
Pachatel se soustředěně nabourává do soukromí, oběti doslova nečekaně dýchá na záda, vyhrožuje, což může reálně přejít v útok. Mnohdy se to ale obtížně prokazuje.
Nebezpečné pronásledování se do našeho trestního zákoníku dostalo teprve před třemi lety. Za pronásledování mohou být podle právnického portálu Epravo.cz považovány i původně neutrální zprávy, snažící se o navázání kontaktu, které však příjemce výslovně odmítal.
Podle americké organizace Working to Halt Online Abuse jsou oběťmi nejčastěji svobodné ženy mezi 31–40 lety. Obvykle se oběť s pachatelem zná a v minulosti mezi nimi byl bližší vztah. V 80 procentech případů se obtěžování začínající přes internet postupně zhoršilo.

Odsouzený poslal ženě během dvou měsíců 698 SMS, nepočítaně ji prozváněl.

„Poškozená se oprávněně obávala o své zdraví a život, neboť již v době společného soužití s obviněným docházelo k fyzickým útokům z jeho strany,“ dodali soudci. Muž za to dostal pět měsíců natvrdo ve věznici s ostrahou.

Za nebezpečným pronásledováním ale není vždy jen nenaplněná touha po druhém, ale i mafiánské praktiky. Muž a žena z Berouna byli odsouzeni za to, že pronásledovali z blíže neupřesněných důvodů přes rok celou rodinu, včetně dítěte, a vyhrožovali jim smrtí.

Vyhrožovali dítěti zabitím

„Opakovaně sledovali nezletilého při cestě ze základní školy. Stáli s autem poblíž silnice, kudy projížděl autobusem ze školy. Pak jeli za autobusem, a když nezletilý vystoupil, tak kolem něj projížděli a naznačovali mu zabití – napnutou dlaní přejížděli přes krk. Několik měsíců takto sledovali nezletilého nejméně dvakrát až třikrát týdně,“ shrnul letos v dubnu poznatky soudů nižších instancí Nejvyšší soud.

Pachatelé jezdili kolem rodinného domu chlapce, vyhazovali petardy, pohřební věnce, svíčky, černě ostuhované lahve či krabice s hlínou a používali výhrůžná gesta symbolizující likvidaci.

„Takto projížděli kolem domu i několikrát za den,“ dodal soud. Na jarmarku pak žena chytila chlapce za mikinu a řvala na něho, že mu uříznou hlavu a že se nedožije 15 let.

Podle soudů jednání obviněných trvalo déle než rok. Muž byl potrestán šestnácti měsíci, přičemž výkon trestu soud podmíněně odložil na zkušební dobu v trvání dvou let a šesti měsíců. Konání ženy kvalifikoval jako nebezpečné vyhrožování, které odsoudil na osm měsíců s podmínkou na osmnáct měsíců.

„Nebezpečné pronásledování, respektive stalking, je v zákoníku poměrně nový trestný čin, jehož trestní sazba se pohybuje od odnětí svobody na půl roku až na tři léta či zákazem činnosti. Do tohoto právního ukotvení spadá i cyberstalking (obtěžování přes internet, SMS),“ připomněla jen pár dní po případu z Rakovnicka právnička Ivana Jarošová na portále Epravo.cz.

Anketa

Setkal(a) jste se s nějakou formou pronásledování ze strany bývalé(ho) partnerky/partnera?
ano
32 %
ne
68 %
Celkem hlasovalo 14643 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám