Hlavní obsah

Extremisté míří o víkendu do Vítkova

Právo, hon, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyři roky po rasistickém žhářském útoku ve Vítkově, při kterém málem přišla o život romská holčička Natálka, zažije v sobotu toto město provokativní pochod extremistů namířený proti Romům.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, který byl ve Vítkově vypálen, už nestojí.

Článek

Trasa bude měřit několik kilometrů, demonstranti projdou zřejmě i kolem místa, kde ke žhářskému útoku došlo.

„Nahlášeny mají i ulice, kde stojí domy obývané z velké části Romy, a také Opavskou ulici, kde stál vypálený dům,“ řekl Právu starosta města Pavel Smolka.

Protestní pochod nahlásil už na počátku července Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a známý extremista, nyní funkcionář nového uskupení Čeští lvi. To v těchto týdnech chystá sérii pochodů a protestů v řadě měst v celém Česku.

Podle serveru Romea.cz jde o aktivního neonacistu, server dokonce před několika dny zveřejnil jeho fotografii, na níž hajluje u nacistické vlajky. Reakcí na nahlášenou akci jsou další dvě protidemonstrace ohlášené do Vítkova na stejný den Stranou rovných příležitostí a občanským sdružením Konexe.

Přijet by mohly stovky lidí

Podle některých informací by se první nahlášené protiromské akce mohlo zúčastnit několik stovek lidí. Městská i státní policie budou vzhledem k nepokojům, k nimž došlo nedávno v některých městech, i vzhledem ke kontaktům pořadatele na neonacistickou scénu v pohotovosti.

„S pořadateli ještě budeme jednat o případné změně trasy tak, aby se účastníci jednotlivých akcí nepotkali,“ sdělil starosta Smolka. Dodal, že zatímco dva později ohlášené mítinky budou mít charakter demonstrace, extremisté, kteří akci nahlásili jako první, se budou pohybovat městem několik kilometrů.

Další demonstrace v Duchcově

Nové radikální hnutí Čeští lvi se chystá 17. srpna i do Duchcova. Trasa pochodu bude ale jiná než původně plánovaná. Centrum města zabralo až do poloviny září občanské sdružení Konexe, které chce bránit projevům extremismu a podpořit dialog mezi Romy a většinovou společností.

Původní shromáždění a pochod oznámený Jiřím Šlégrem z Českých lvů duchcovská radnice minulý týden kvůli již zabranému prostranství nepovolila. Extremisté se obrátili na krajský soud, ten ale jejich žalobu zamítl.

S jiným návrhem trasy se proto obrátil se žádostí na město Pavel Matějný. Protest má být nově nejen proti kriminalitě a porušování zákonů, ale i proti údajnému neoprávněnému omezování svobody shromažďování ze strany Městského úřadu Duchcov a Krajského soudu Ústí nad Labem.

Radnice zatím nerozhodla, není tak jasné, zda se pochod opravdu uskuteční. „Rozhodnutí bude vydáno ve čtvrtek,“ řekla Právu vedoucí odboru vnitřních věcí duchcovské radnice Jitka Vlastníková. Jisté je, že další akce v Duchcově by se měla konat o týden později. Na 24. srpna svolala shromáždění a pochod za klidnější Duchcov Irena Nejedlá.

V Duchcově je napjatá atmosféra od 18. května, kdy pětice Romů napadla manželský pár vracející se z diskotéky. Policie případ klasifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Ústecký krajský soud poslal tři z útočníků do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám