Hlavní obsah

Ivan Jonák z vyhlášeného Discolandu může ve vězení začít stříhat metr

Právo, Josef Koukal

Ivan Jonák (57), někdejší spolumajitel vyhlášeného pražského Discolandu Sylvie, odsouzený na 18 let za objednávku vraždy své manželky, už brzy vyjde na svobodu. Po léta usiloval o obnovu procesu a žádal o podmíněné propuštění po uplynutí dvou třetin trestu, ten si ale už brzy odpyká celý.

Článek

„Celkem už si odseděl přes sedmnáct let a očekávám, že příští rok v dubnu bude propuštěn z výkonu trestu,“ řekl Právu jeho advokát Jan Červenka.

Jonák si odseděl dva roky ve vazbě hned po skutku v dubnu 1994. Tehdy nájemný vrah zastřelil jeho ženu Ludwiku v Praze před stánkem se zeleninou.

Od roku 1996 do roku 1998 byl Jonák na svobodě, pak ale následovalo další zadržení a v roce 2000 byl definitivně odsouzen na osmnáct let. Se započtením pobytů ve vazebních věznicích by mu měl trest vypršet příští jaro.

Podmínečně se z vězení nedostal

Nárok na žádost o podmínečné propuštění přitom Jonákovi vznikl už po odpykání dvou třetin uloženého trestu, tedy zhruba před pěti lety. „On žádal o podmínečné propuštění, ale nebylo mu vyhověno. Nežádal mým prostřednictvím, takže o těchto řízeních nic nevím,“ uvedl Červenka.

Jonák právníky v minulosti skutečně střídal, zastupovali ho například advokáti Josef Lžičař nebo Luboš Prokeš. Prokeš, který jeho jménem žádal v roce 2009 pro Jonáka nový proces, byl již vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Jonák, v jehož luxusním erotickém klubu se začátkem 90. let scházela pražská smetánka, byl za zosnování vraždy své ženy definitivně odsouzen k výjimečnému trestu až v roce 2000. K činu se nikdy nepřiznal a dodnes se označuje za oběť spiknutí.

V roce 1994 sám čelil dvěma pokusům o vraždu, když mu nejprve někdo nastražil bombu pod auto a později byl postřelen do obličeje. Případy zůstaly neobjasněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám