Hlavní obsah

Žalobce na pražském vrchním zastupitelství řídí stážistka z Plzně

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trestní žalobce na Vrchním státním zastupitelství (VSZ) v Praze řídí od minulého týdne plzeňská okresní státní zástupkyně Antonie Zelená. Ta je na VSZ na půlroční stáži. Jmenování Zelené do funkce ředitelky odboru trestního řízení potvrdil Právu náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Antonie Zelená je pověstná důrazem na dodržování pracovní morálky u svých podřízených. Na některé z nich v minulosti podala kárnou žalobu za nečinnost.

Z funkce odvolala například i svého náměstka, se kterým v Plzni spolupracovala osm let. Nelíbilo se jí, jak pod jeho vedením fungovala jedna z trestních agend, a také mu vyčítala, že se nezapojil do úklidu po havárii vodovodního potrubí v budově zastupitelství, kdy hrozilo, že budou poškozeny spisy.

Před čtyřmi lety si ji vybral tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti takzvaným lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám