Hlavní obsah

Za machinace s dotacemi dostal romský předák podmínku

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Vrchní soud v Praze zmírnil trest romskému předákovi Ladislavu Bílému za machinace s dotačními penězi. Místo šesti let nepodmíněně, dostal ve čtvrtek tříletou podmínku s odkladem na pět let. Nemusí ani vracet 10 miliónů korun, jak mu uložil Krajský soud v Karlových Varech. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sdružení jsem zakládal jen proto, abych mohl pomáhat lidem. Na Karlovarsku tehdy nic podobného nebylo,“ bránil se u soudu obžalovaný Bílý. „Neměl jsem žádný špatný úmysl a nijak jsem se neobohatil,“ podotkl.

Stíhání ho prý připravilo o živobytí, v současné době žije podle vlastních slov z invalidního důchodu ve výši 4600 korun měsíčně.

Jeho obhájce Robert Pelikán navrhl soudu zproštění obžaloby. Argumentoval tím, že v době, kdy se Bílý ucházel o dotace na ministerstvu práce a sociálních věcí, měl sice nedoplatky u finančního úřadu, použil proti nim však opravný prostředek a řízení ještě běželo. U dotací z kraje a karlovarského magistrátu zase nebyla bezdlužnost nutnou podmínkou pro přidělení, šlo prý jen o kritérium, ke kterému se přihlíželo.

Státní zástupce chce nižší trest

„Nepatří do vězení. Ve svém životě pochybil, ale z pochopitelných důvodů,“ uvedl obhájce. Státní zástupce o vině Bílého nepochyboval, ale i on chtěl zmírnit trest, a to na dolní hranici trestní sazby, která činí pět let.

Bílý podle něj nepoužíval dotace k účelům, na něž byly přiděleny, ale ke splácení dluhů sdružení. Zdůraznil také, že už dříve karlovarský krajský úřad žádal Bílého o vrácení dotace za neuskutečněný projekt vzdělávacího centra pro Romy.

Připomněl i to, že Bílý byl v minulosti odsouzen za ohrožení pod vlivem návykové látky a přes vyslovený zákaz řízení ho policie třikrát přistihla za volantem, což mu vyneslo i odsouzení za maření úředního rozhodnutí.

Získal 10 miliónů

Podle obžaloby v průběhu několika let získal z dotačních programů ministerstva práce a sociálních věcí, karlovarského krajského úřadu a magistrátu pro sdružení zhruba deset miliónů korun. O další milióny žádal.

V žádostech však uváděl nepravdivé údaje, a úředníci proto vyplácení dotačních peněz stopli.

Bílý se měl vykazovat například falešnými doklady o bezdlužnosti, ačkoli sdružení mělo nedoplatky u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám