Hlavní obsah

Středočeská zastupitelka Vlková byla pravomocně odsouzena za vydírání

Právo, Radim Vaculík, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Praze minulý týden v odvolacím jednání definitivně potvrdil sedmiměsíční podmínku s roční zkušební dobou za vydírání pro středočeskou zastupitelku za ČSSD a někdejší starostku Štěchovic Miloslavu Vlkovou (54).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Miloslava Vlková při skládání slibu v krajském zastupitelstvu.

Článek

Ta už kvůli případu přerušila loni v listopadu své členství ve straně, ale zřejmě bude muset kvůli pravomocnému odsouzení skončit v ČSSD úplně.

„Mám od ní informace, že chce podat dovolání, to ale nemá odkladný účinek. Ona pozastavila členství a podle stanov je, myslím, výklad takový, že kdo byl pravomocně odsouzen, nesmí být v ČSSD, a proto by měla odejít. Buď sama ukončí členství, nebo bude vyloučena,“ řekl ve středu Právu předseda středočeské organizace ČSSD Miloš Petera.

Hejtmanovi odsouzení nevadí

Naopak o mandát zastupitelky kraje Vlková překvapivě nejspíš nepřijde, její trest dokonce nevadí ani hejtmanovi kraje Josefu Řihákovi (ČSSD), který čin bývalé starostky bagatelizuje.

„Zjistil jsem si v zákonech, že jí mandát zůstává a může zůstat zastupitelkou. Já ji hodnotím za práci a tu vykonává dobře. Podle mě to není nic tak závažného, aby nemohla být dál v zastupitelstvu. Zas až takové vydírání to nebylo, někdo něco řekl… Něco jiného by bylo nějaké mafiánské vydírání, to v tomto případě nebylo,“ hodnotil Řihák čin Vlkové.

O pravomocném odsouzení členky zastupitelstva se přitom dozvěděl až od Práva, stejně jako šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Z jeho slov vyplynulo, že o potrestání Vlkové nejspíš netuší ani nikdo z vedení soc. dem a věcí se zřejmě bude ještě zabývat grémium strany.

Za nahé fotografie vyhazov?

Vlková měla podle verdiktu soudů před třemi lety jako tehdejší starostka Štěchovic společně s právničkou obce Lenkou Hnilicovou vydírat místní učitelku mateřské školy a současně pracovnici obecního infocentra jejími nahými fotografiemi, aby podepsala dohodu o ukončení činnosti a vzdala se i svého zaměstnání mezi dětmi.

Právnička Hnilicová za stejný skutek dostala tentýž trest jako Vlková, navíc je obviněna ještě v jiné kauze.

„Došlo ke zneužití funkce starostky obce vůči své podřízené,“ uvedla loni v listopadu samosoudkyně Jitka Drábková.

Obě obžalované ženy se u Okresního soudu Praha-západ i u toho odvolacího středočeského opakovaně bránily tvrzením, že spor je maximálně pracovní či občanskoprávní. Shodně odmítly, že by se dopustily jakéhokoli trestného činu, poškozená pracovnice štěchovické radnice podle nich podepsala dohodu o ukončení poměru dobrovolně.

Trestní oznámení na ně navíc podala prý až čtyři měsíce po osudné schůzce, na které mělo dle obžaloby k vydírání dojít. Ani jejich obhájci svými dlouhými řečmi však odvolací senát neobměkčili.

V zastupitelstvu končit nechce

„Rozsudek byl fakticky potvrzen, soud nevyhověl odvolání obžalovaných a tresty jsou nyní uděleny pravomocně,“ řekla Právu místopředsedkyně krajského soudu Martina Kasíková.

Podle šéfa středočeské ČSSD Petery bude nynější situaci kolem Vlkové řešit v pondělí na svém jednání klub středočeských zastupitelů.

Sama Vlková ve středu opakovaně nebrala telefon, a není tedy jasné, jak se zachová. V minulosti ale odmítala v zastupitelstvu skončit.

Kauzu prozradil Kott

Její případ se dostal do povědomí díky tomu, že o něm hovořil v odposleších jeden z hlavních aktérů korupční kauzy kolem poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, rovněž stíhaný Petr Kott.

Stěžoval si, že zatímco on nemůže být na kandidátce do krajských voleb ani na nevolitelném šedesátém místě, tehdy obžalovaná Vlková byla dokonce na postu číslo pět. „Takže já jsem nemohl na kandidátku, a může tam Vlková, která má na krku obžalobu... Bude na kandidátce, prosím tě. Je to jednička z Prahy-západ,“ říká Kott v odposleších své partnerce a další obviněné z kauzy Rath Kateřině Pancové.

Reklama

Výběr článků

Načítám