Hlavní obsah

Expolicista se měl ohánět falešným vysvědčením. Policie po něm chce pět miliónů

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský soud začal ve středu projednávat případ bývalého policisty Karla Čady (51), který podle státního zástupce získal uniformu podvodem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Karel Čada (vpravo) u soudu

Článek

„Při přijímacím řízení do služebního poměru předložil jako doklad o středoškolském vzdělání falešné maturitní vysvědčení. Zaměstnavatele tím uvedl v omyl, a tudíž mzdu a další finanční náležitosti pobíral neoprávněně,“ uvedl žalobce Jiří Richtr. Čadovo jednání posoudil jako trestné činy podvodu, padělání a pozměňování veřejné listiny.

K trestnímu řízení se jako poškozený připojila Policie ČR a po Čadovi chce zpátky peníze, které mu během patnáctileté služby vyplatila.

Škodu jsme vyčíslili na více než pět miliónů korun.
Státní zástupce

Čada před soudem odmítl vypovídat. „Nejsem si vědom, že bych něco provedl. Do té školy jsem chodil, jednalo se dálkové studium,“ citovala soudkyně Čadovu výpověď z přípravného řízení.

Čada nastoupil k policii v roce 1996. Se žádostí o přijetí tehdy předložil notářsky ověřenou kopii maturitního vysvědčení, podle které ukončil středoškolské vzdělání na gymnáziu v Podbořanech. Vypracoval se na pozici nižšího velitele zásahové jednotky a později zastával místo spojené s agendou zbraní. Do civilu odešel na vlastní žádost v roce 2011, kdy už měl nárok na výsluhový příspěvek.

„Škodu jsme vyčíslili na více než pět miliónů korun. Je to součet všech finančních náležitostí od mzdy přes kázeňské odměny, cestovné, ošatné až po výsluhový příspěvek,“ dodal statní zástupce.

Dostal bakalářský titul na právech v Plzni

Průšvih vyplaval na povrch v loňském roce, kdy Čadu někdo udal. „Asi čtrnáct dní před tím, než ukončil služební poměr, jsme obdrželi anonymní udání. Protože šlo o vážné obvinění, jeli jsme to prověřit do školy, odkud měl maturitní vysvědčení. Tam nám sdělili, že jde o padělek a že takový člověk tam nikdy nestudoval,“ řekl už dříve plzeňský krajský policejní ředitel Jaromír Kníže s tím, že celou záležitosti předal Generální inspekci bezpečnostních sborů, která zahájila vyšetřování.

Falešným maturitním vysvědčením se Čada neoháněl jen při nástupu k policii, ale později ho použil také k tomu, aby se dostal na vysokou školu. Předložil ho při příjímacím řízení ke studiu na Právnické fakultě v Plzni. To mu vyšlo a získal bakalářský titul.

Čada nyní pracuje v Národním parku Šumava. „Nastoupil jako traktorista a dělník v pěstební a těžební činnosti. Na tuto pozici nepotřeboval prokázat žádné vyšší vzdělání, stačilo jen základní,“ uvedl mluvčí Správy národního parku Šumava Pavel Pechoušek s tím, že rozhodujícím kritériem pro přijetí bylo osvědčení pro práci s motorovou pilou a řidičský průkaz na traktor a nákladní automobl.

Reklama

Výběr článků

Načítám