Hlavní obsah

Maminčin mazánek půjde za ubití barmanky na téměř 18 let za mříže

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sedmnáct let a šest měsíců. Tak dlouhou dobu může ve věznici se zvýšenou ostrahou rozjímat nad svým ohavným činem Josef Kurtin. Sedmadvacetiletý nemluvný zavalitý mladík, který ve znojemské herně Macao, kousek od svého bydliště, 2. října loňského roku v šest hodin ráno brutálně ubil dvaadvacetiletou Vietnamku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kurtin je okolím hodnocený jako hodný a nekonfliktní mladík. Když však neměl peníze na hru, vraždil.

Článek

Dívka, která nonstop podnik vedla a z jeho provozu přispívala i příbuzným v rodné zemi, zemřela na následky devastace hlavy o tři dny později. Vrah umírající po činu obral o pár tisícovek, které vzápětí prohrál, a mobil. Chroptící děvče našel až za několik hodin dovozce limonád.

Svědkové vesměs nechtěli ani věřit tomu, co se stalo. „Hodný, bezkonfliktní. Maminčin mazánek a spíše takové tele...“ Takto a podobně líčili kamarádi a známí Josefa Kurtina.

Ženu, která byla nalezena se svlečenou dolní části těla, ubil dřevěnou tyčí. Nástrojem, který dívka měla paradoxně na svou vlastní obranu pro případ nebezpečí.

Původně prý po dívce žádal sex, ona ho však měla svléknutím přesvědčit, že má menstruaci. To alespoň vrah, který se k činu doznal, tvrdil v přípravném řízení.

Za agresivitu může závislost na automatech 

Před senátem využil svého práva a nevypovídal. Pouze v závěrečné řeči se po dřívější písemné omluvě ještě i ústně omluvil rodině zavražděné. Z Vietnamu totiž k soudu přiletěl i otec dívky a další příbuzní. Po soudu požadovali náhradu ve výši miliónu korun. Protože však oprávněnost požadavků nedokázali doložit písemně, musí se s nárokem namísto u trestního obrátit na soud občanskoprávní.

Kde se však vzala v zavalitém a podle kamarádů nekonfliktním mladíkovi taková agresivita? Odpověď je podle znalců až děsivě jednoduchá. Agresivitu v muži vyvolalo patologické hráčství. Na automatech byl Kurtin závislý. A ve spojení s pervitinem, který občas užíval stejně jako marihuanu, byť na nich závislý nebyl, šlo o doslova vražednou kombinaci.

Psychostimulační droga totiž u něj vyvolávala stavy, kdy ztrácel zábrany. Už dřív chtěl zaútočit na jinou hernu, aby „z ní vymlátil“ peníze, které tam prohrál. Podobně se mu zřejmě zatemnila mysl osudný den ráno. Když prohrál v herně pár desítek metrů od domova tři tisíce, došel si domů, jak sám vypověděl do policejního protokolu, pro svůj počítač, aby ho zkusil u Lindy, jak se Vietnamce přezdívalo, zastavit. Dostal za něj 1500 a poté, co něco vyhrál, jej vyplatil. Pak ovšem zase vše prohrál.

Po barmance chtěl sex

Poté se po Lindě nejprve dožadoval sexu. Když mu nebohá Vietnamka dokazovala vlastním svléknutím, že na požadavek nemůže přistoupit, protože má menstruaci (soud tomuto tvrzení příliš nevěřil), chtěl, aby ho alespoň rukou ukájela. To ale nebyl hlavní požadavek. Chtěl peníze. Když nevyslyšela jeho výzvu k vydání hotovosti, zaútočil na ni asi půlmetrovou tyčí, kterou v herně objevil. Prakticky ji ubil.

Odešel od chrčící oběti a ráno přišel do práce s několikaminutovým zpožděním. Mladé ženě vzal 12 000 v hotovosti a mobil, do kterého vložil svoji SIM kartu. Odsouzený do druhého dne, než byl zadržen, všechny uloupené peníze prohrál. Vraha znalci označili jako osobu, která je za své činy odpovědná a která je však schopna resocializace, musí se však vzdát hraní a drog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám