Hlavní obsah

Muž se žloutenkou pokousal řidiče tramvaje, stráví rok ve vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně v odvolacím řízení potrestal 27letého Jiřího Kumpu ročním vězením za to, že pokousal řidiče tramvaje. Opilý loni na podzim seděl na sedačce pro invalidy, a když na další stanici nastoupil slepý muž se svým doprovodem, odmítal vstát, sprostě urážel cestující a poté, co jej na další zastávce řidič tramvaje vyvedl, napadl ho a pokousal, přestože věděl, že má žloutenku typu A, B i C.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kumpa byl za své jednání potrestán brněnským městským soudem za trestné činy výtržnictví a šíření nakažlivé nemoci ročním vězením. Ačkoli byl už čtyřikrát soudně trestaný, verdikt se mu zdál přísný a odvolal se k místnímu krajskému soudu.

Před senát ale nepředstoupil, místo sebe ráno poslal svou matku, která soudcům donesla vzkaz, že její syn si prý hnul se zády při stěhování nábytku a ústy své matky žádal o odročení procesu.

„Obžalovaný nepředložil žádnou lékařskou zprávu, která by dokazovala, že se mu skutečně stal nějaký úraz,“ konstatoval soudce Vladimír Čech, když žádost zamítl.

Plival také po cestujících

Kumpa cestoval linkou číslo 1 mezi Hlavním nádražím a Mendlovým náměstím. Slepce s doprovodem pustil sednout až na vyzvání řidiče. Přestože dobře věděl, že má žloutenku, plival po cestujících. Když ho řidič vyváděl, počkal, až k němu bude zády, pak jej strčil do kabiny, trhal mu vlasy a nakonec se mu zahryzl do ruky. Řidič naštěstí neonemocněl, ale do tramvaje už se nedokázal kvůli děsivému zážitku vrátit a z místa odešel.

Muž ve svém odvolání tvrdil, že ho omlouvá fakt, že čin spáchal v opilosti a raději by místo do žaláře nastoupil trest obecně prospěšných prací. „Trest s ohledem na jeho trestní minulost nelze považovat za nepřiměřeně přísný, navíc obecně prospěšné práce měl už nastoupit při dřívějším odsouzení a nevykonal je. Jiný trest než vězení nepřipadá v úvahu,“ smetli jeho námitky soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám