Hlavní obsah

Dívka v Českém Švýcarsku spadla do skalní průrvy, na pomoc jí letěl vrtulník

Novinky, Ondřej Kořínek
Děčín

Čtrnáctiletá dívka v pondělí spadla do skalní rozsedliny v Českém Švýcarsku. Záchranáři, kteří na místo přiletěli vrtulníkem, se k ní nemohli dostat, proto požádali o pomoc horskou službu, která musela dívku vyprostit. Utrpěla zlomeniny s podezřením na vnitřní zranění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Školačka ze Skandinávie spadla do skalní rozsedliny v Jetřichovických stěnách asi v 19.00 a na místo byl přivolán vrtulník záchranné služby z Ústí nad Labem. Záchranářům se však dívku nepodařilo vyprostit, proto požádali o pomoc horskou službu.

„Lokalita, kde k nehodě došlo, není v katastru naší působnosti, nicméně na vyžádání v akutních případech samozřejmě pomůžeme. Ihned proto vyrazili dva členové horské služby autem do Ústí a na heliportu LZS nastoupili s potřebným vybavením do vrtulníku,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Ke zraněné se členové horské služby spustili z vrtulníku a vyprostili ji. Následně pomocí kladkostroje a hasičů vyzvedli dívku na skalní plošinu, kde lékařka školačku ošetřila a připravila na převoz.

„Dívka měla zlomeniny končetin, silné odřeniny a lékařka měla podezření na nebezpečná vnitřní poranění. Proto zraněnou záchranáři umístili do tzv. podvěsového vaku a ten zachytili pod vrtulník,“ informoval mluvčí horské služby Radek Zeman. Vrtulník pak cizinku přepravil na místo, kde si ji převzala posádka sanitky, která ji převezla do nemocnice v Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám