Hlavní obsah

Svědek v kauze CASA byl opět zproštěn obžaloby ze zneužití dívky

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Bývalý pilot Karel Daňhel byl i v odvolacím řízení zproštěn obžaloby z pohlavního zneužití nezletilé dívky. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, verdikt je pravomocný. Muž, který je klíčovým svědkem v kauze údajně předraženého nákupu letounů CASA pro českou armádu, byl již v dubnu Obvodním soudem pro Prahu 9 obžaloby zproštěn. Dívka řekla, že si vše vymyslela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Daňhel

Článek

Podle obžaloby státní zástupkyně Jany Krečové měl mít Daňhel pohlavní styk s dcerou své přítelkyně loni v dubnu v pražském hotelu Luisa během jejího jednodenního pobytu v hlavním městě. Dívce v té době chybělo několik dní do patnáctých narozenin.

Předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář však dal za pravdu obhajobě, že proces vedený proti Daňhelovi vykazoval od samého počátku závažné chyby. Pokud policie vyslechla údajnou nezletilou poškozenou bez přítomnosti soudce a bez pořízení audiozáznamu, dopustila se neodstranitelného pochybení.

„Museli vědět, že jde o neopakovatelný úkon,“ zdůraznil soudce.

Také to, že státní zástupci nakonec ze spisu stáhli Daňhelovi odposlechy z doby kolem údajného činu, prý má svou vypovídací hodnotu. „Asi věděli proč,“ podotkl Cihlář.

Ve výsledku se pak zcela ztotožnil se závěrem prvoinstančního soudu a odvolání žalobce zamítl. „Nejsou žádné důkazy, že by k popsanému skutku mělo dojít,“ dodal soudce.

Samotný Daňhel považuje obžalobu za hru zpravodajských služeb. Nepohodlným se měl stát právě jako kritik předraženého nákupu letounů pro českou armádu, pro který je stíhána bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Dívka nevypovídala

S údajnou poškozenou se seznámil přes její matku. Dcera policii původně řekla, že měla s Daňhelem pohlavní styk, později však výpověď změnila a řekla, že si vše vymyslela. U soudu dívka ani její matka nechtěly vypovídat.

Podle obhajoby vyvíjela v počátcích vyšetřování policie na dívku nátlak. „Celé řízení je provokací vojenského zpravodajství a má znevěrohodnit klienta v kauze CASA,“ prohlásila už v březnu Daňhelova obhájkyně Lucie Hrdá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám