Hlavní obsah

Muž v Budějovicích chtěl zapálit dům, kde žijí Romové a sociálně slabí

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

V Českých Budějovicích, kde se poslední víkendy konaly protiromské demonstrace, přibývají konflikty a obvinění. Policisté stíhají 39letého muže, který se podle nich v neděli pokusil zapálit dům, kde žijí Romové a sociálně slabší obyvatelé. Jednalo se o recidivistu a útok prý nebyl rasově motivován.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Muž chtěl zapálit tento dům v českobudějovické čtvrti Mladé.

Článek

„Policistům známý recidivista pod vlivem alkoholu polil těkavou látkou zdi domu v českobudějovické čtvrti Mladé a pak se pokusil bytový dům zapálit. Motivem pachatele byly pravděpodobně osobní či rodinné problémy,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Dodal, že požáru zabránili tři muži, kteří recidivistu zpacifikovali. „Pachatele škrtajícího zapalovačem před domem zalehli, zapalovač odhodili, a drželi tak útočníka do příjezdu policie,“ upozornil Matzner.

Jak řekla Právu jedna z žen, která v místě bydlí, muž je z nedalekého domu. „Byl totálně opilý a podle mě ani nevěděl, co dělá,“ podotkla žena. Muž je obviněný z trestného činu obecného ohrožení.

Dívce přerazili nos

Policisté obvinili také ženu s mužem a mladíka ve věku 36, 39 a 17 let z toho, že koncem června ve Volfově ulici na Máji slovně napadali 17letou dívku a vyhrožovali jí.

„Žena útok vnímala o to důraznější, že již byla v předchozích dnech napadena,“ řekl Matzner. Podle zjištění Práva se jedná o těhotnou dívku, která byla u konfliktu, který vedl k první demonstraci. Po útoku měla přeražený nos. Za následný slovní útok jsou tři pachatelé stíháni pro trestné činy násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, a také výtržnictví.

Z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob obvinili policisté dvě ženy (26 a 32 let) z Českých Budějovic. V neděli 7. července vykřikovaly rasistická hesla, a veřejně tak hanobily etnickou, menšinovou skupinu obyvatel. Ve svém protiprávním jednání pokračovaly i před strážníky. V případě odsouzení hrozí ženám trest odnětí svobody až na dva roky.

V souvislosti s protiromskými nepokoji v Českých Budějovicích tak policisté obvinili už třináct lidí a stále analyzují záběry z jednotlivých demonstrací. „Mezi stíhanými jsou lidé z obou táborů,“ dodal Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám