Hlavní obsah

Policista kvůli kamarádovi porušil zákon, nyní se může vrátit do služby

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvacet let karlovarský dopravní policista Stanislav Körber svědomitě plnil své povinnosti. Před třemi lety si ale naběhl, když ho kamarád požádal, aby mu proklepl původ vozidla, které si vyhlédl v autobazaru, a před koupí chtěl mít jistotu, že není kradené.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za neoprávněnou lustraci v interní databázi ministerstva vnitra si 49letý nadpraporčík vysloužil od státního zástupce obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Soud ho osvobodil

Teď ale už může mít Körber klidné spaní. Krajský soud v Plzni v pondělí definitivně smetl žalobu ze stolu s tím, že takové jednání není trestné.

Na Körbera se v prosinci 2010 obrátil jeho známý Jiří Horní s tím, že by chtěl v autobazaru koupit ojetou dodávku a potřeboval by zjistit, kdo je jejím majitelem a zda není kradená.

„Policista následně bez služebního důvodu provedl v informačních systémech neoprávněnou lustraci vozidla podle poznávací značky a takto získané údaje dál předal, ačkoliv uvedené nebyl oprávněn zjišťovat ani sdělovat třetí osobě, neboť v souvislosti s uvedeným vozidlem neplnila policie v dané době žádný z jí zákonem svěřených úkolů,“ napsal státní zástupce v  obžalobě. Sám Körber se přiznal k tomu, že Hornímu vyšel vstříc z důvodu, že měl od něho vypůjčeno dvacet tisíc korun.

Byl jeho dlužníkem

„Obával jsem se, že když mu nevyhovím, bude chtít peníze vrátit dřív, než jsme si ústně domluvili. Neměli jsme totiž spolu podepsaný žádný papír,“ prohlásil.

Soud konstatoval, že po formální stránce policista naplnil znaky skutkové podstaty obou přečinů.

„V dané situaci ale nelze jednání obžalovaného považovat za natolik závažné, aby jej bylo nutné postihovat v rámci trestního řízení. Je třeba vzít ohled především na důvod a účel, k němuž měly být informace, získané v rozporu se služebními povinnostmi, použity,“ zdůvodnila karlovarská soudkyně Kateřina Vltavská zprošťující rozsudek z letošního května.

Šlo o policistu, který byl po pracovní stránce hodnocen v minulosti kladně.
předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák

Verdikt nyní potvrdil plzeňský krajský soud, který zamítl odvolání státního zástupce.

„Šlo o policistu, který byl po pracovní stránce hodnocen v minulosti kladně. Informace z databáze, kterou poskytl, byla jednorázová a z trestního spisu nevyplývá nic, co by prokazovalo, že za to něco dostal,“ uvedl předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák.

Jak sdělil, v takových případech nemá být podle stanoviska Nejvyššího soudu a názoru Ústavního soudu trestní represe uplatňována.

Körber je od loňského srpna postaven mimo službu, kam by se měl po soudním očištění vrátit.

„Dokud nebudeme mít k dispozici pravomocné rozhodnutí soudu, nebudeme se k této záležitosti vyjadřovat,“ prohlásil karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám