Hlavní obsah

K drahým lékům vede cesta přes falšované recepty

Právo, Jana Pechová

Nárůst počtu falešných receptů zaznamenali letos lékárníci na Jihlavsku. Již třináct případů, v nichž pomohla podvodníkům moderní technika, má na stole zdejší policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V daných případech přitom nejde o získávání surovin k výrobě drog, ale vesměs o drahé preparáty, které se dají zpeněžit přes internet. Lékárníci upozorňují: papírové recepty by měly být více chráněny.

„Od počátku roku jsme se setkali s pěti takovými případy a po pravdě nevím, že bychom se v minulých letech s něčím takovým vůbec setkali,“ řekla Právu vedoucí ústavní lékárny jihlavské nemocnice Helena Kubínová.

Napodobit recept není až tak složité, chybějí mu výrazné ochranné prvky. Hodně by přitom pomohla i změna klasifikace lékařského předpisu na úřední listinu.
mluvčí ČLK Aleš Krebs

Připustila, že šlo o recepty na jméno neznámého mimojihlavského lékaře, konkrétnější však být nechtěla, aby nekomplikovala vyšetřování.

Policejní mluvčí Jana Kroutilová potvrdila, že lékárny se letos s těmito případy na policisty obracejí častěji.

„Ve více než polovině registrovaných případů známe osobu, která recepty předložila, a nyní se zjišťuje, za jakým účelem chtěla léky získat. Zatím případy šetříme jako přestupky na úseku zdravotnictví, za něž lze uložit pokutu do 10 tisíc korun. Není však vyloučeno, že další vyšetřování nemůže přinést změnu kvalifikace,“ shrnula aktuální stav věci policejní mluvčí. Jak potvrdila, nešlo o léky určené k výrobě drog, ale o psychofarmaka.

Podle tiskového mluvčího České lékárnické komory (ČLK) Aleše Krebse se s podobnými případy lze setkat po celém Česku. Podvodníci se tímto způsobem snaží získat například drahá antibiotika nebo hormonální preparáty. A jde zřejmě i o jednu z cest, přes kterou se tyto medikamenty dostávají také k prodeji přes internet.

Napodobit recept není až tak složité

„Masivní jev to asi není, ale pro menší lékárnu může znamenat významnou ztrátu, když pak pojišťovna odmítne lék proplatit či strhne částku z vyúčtování,“ upozornil na dopad věci do zákulisí lékáren. Lékárníci se sice navzájem o podezřelých jevech informují, ale technika ve službách podvodníků drží krok a legislativa moc nepomáhá.

„Napodobit recept není až tak složité, chybějí mu výrazné ochranné prvky. Hodně by přitom pomohla i změna klasifikace lékařského předpisu na úřední listinu,“ připomněl mluvčí ČLK, že falzum dokumentu s vyšší právní silou by podvodníkovi výrazně zvýšilo riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám