Hlavní obsah

Pět let vězení za nabízení nezletilé dcery k sexuálním hrátkám

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

S vyloučením veřejnosti vyslechl v úterý Krajský soud v Hradci Králové ještě ani ne patnáctiletou dívku, kterou měla její matka nabízet mužům k uspokojení jejich sexuálních vášní. Za schůzku si nezletilá brala tři stovky, které následně utratila její máma, obžalovaná Monika P. z Trutnovska (39). Za to ji nyní soud potrestal pěti lety vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Monika P. z Trutnovska svou vinnu odmítá, tvrdí, že dcera si vše vymyslela.

Článek

Za protiprávní chování hrozil obžalované trest v rozmezí pět až 12 let vězení. Úterní rozsudek není pravomocný, protože obžalovaná si proti němu podala odvolání. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Obžalovaná však byla za zločin obchodování s lidmi a ohrožování výchovy dítěte odsouzena k 5,5 roku vězení už letos v březnu. Vrchní soud však rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání. I kvůli chybějícímu osobnímu výslechu poškozené.

Podle obžaloby žena umožnila, aby její dcera v několika případech od podzimu 2011 do června následujícího roku spala se třemi muži. „U dvou se jednalo minimálně o dva kontakty, u jednoho byl prokázán jeden. Ačkoliv si matka neurčovala sumu, kterou mají muži dívce dát, padaly částky 300 korun,“ uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková. Obžalovaná peníze od dcery vyinkasovala a následně použila pro svou potřebu.

Matka se živila prostitucí

Obžalovaná, která má sama za sebou kariéru prostitutky v Německu, od počátku tvrdí, že je nevinná a problémová dcera si vše vymyslela. Zřejmě to naznačovala i úterní výpověď poškozené dívky.

„Slyšeli jsme, jen nevím, nevím, nevím, a co jsem odpověděla policajtům, je pravda,“ prozradila v závěrečné řeči státní zástupkyně. Upozornila však, že tato výpověď je ovlivněna i aktuálními zájmy dítěte.

Její odpovědi ovlivnila nízká mentální úroveň, a s ní spojená slabá paměť, i její snadná ovlivnitelnost.
Psycholožka k poškozené

„Dříve vypovídala proti jiným osobám, ne proti matce. Ví, že nyní jde o vinu a nevinu matky a o výši trestu,“ vysvětluje, proč nezletilá vypovídala, jak vypovídala.

Naopak podle obhajoby dívčina výpověď jen umocnila pochybnosti, že se obžalovaná dopustila trestné činnosti, za niž je souzena.

Rozhodující vliv na posouzení výpovědi nezletilé měl posudek soudní znalkyně z oboru psychologie, podle níž je nejvěrohodnější první výpověď učiněná ještě na policii. „Její odpovědi ovlivnila nízká mentální úroveň, a s ní spojená slabá paměť, i její snadná ovlivnitelnost,“ uvedla psycholožka.

Dívka nyní žije u babičky z matčiny strany, s matkou je v kontaktu skrze emotivní, sugestivní dopisy. A jak uvedla znalkyně, dívka svou výpověď mění podle aktuálních zájmů. Tím je nyní snaha být s matkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám